Månadsträff den 14 november!

LEGENDEN OCH HEDERSDOKTORN VÄSTGÖTA-BENGTSSON!

Länk till bilderna!

LEGENDEN OCH HEDERSDOKTORN VÄSTGÖTA-BENGTSSON
var det intressanta temat på SPF Bogesunds månadsträff 14 november på Trädgården.

Ordföranden Roy hälsade alla medlemmar (som fyllde lokalen till sista plats) välkomna. Han välkomnade också Hanna och Julia från Ulricehamns Sparbank. De alerta banktjejerna informerade om den digitala utvecklingen inom banksektorn. Vi fick veta allt om internetbank, e-fakturor, bank-ID m m. Säkerheten berördes också, där det påpekades vikten av att aldrig lämna från sig sina personliga kontonummer eller lösenord. Roy tackade för den viktiga och intressanta informationen och även för den sponsring som föreningen får från banken.

Dagens underhållare framträdde sedan. Det var ingen mindre än Margareta Söderström, Västgöta-Bengtssons dotter. Vi som hört och sett den gudabenådade Skövdesonen märkte genast vems dotter det var. Hon hade samma förmåga att berätta och trollbinda en publik som sin pappa. Vi fick en fyllig och fängslande berättelse om legenden Sixten Västgöta-Bengtsson. Allt ifrån barndomens tidiga intresse för gamla dokument och äldre släktingars berättelser om forna tider. När Sixten gjorde militärtjänstgöring visade det sig att praktiska saker, som hantering av vapen inte var hans starka sida – han var ganska opraktisk. Däremot kunde han underhålla sina kompisar med både otroliga och roliga historier.

Vid de dystra allvarstiderna under andra världskriget, insåg befälen att beredskapssoldaterna behövde lite uppmuntran. Till militärstaden Skövde kom tusentals värnpliktiga från olika delar av landet. De flesta visste inte mycket om de stora kulturskatterna som fanns i Västergötland. Sixten lyckades övertala en överste att på prov ställa några bussar till förfogande för utflykt med soldater i landskapet. Provturen blev väldigt uppskattad och sedan fortsatte den vältalige Bengtsson med resorna och när han slutade hade han farit runt med inte mindre än 80 000 beväringar i Västergötland!

De många dialekterna i Västergötland var också en annan stor livsgärning, som Sixten Bengtsson ägnade sig åt. Han gjorde över 600 skivinspelningar och 300 bandupptagningar under sitt långa liv (han gick ur tiden år 2000, 92 år gammal). Inte nog med det, han översatte alla inspelningar till begriplig svenska! Efter denna utomordentliga kulturgärning promoverades Västgöta-Bengtsson till hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Margareta avslutade sin utomordentligt intressanta och roliga berättelse om sin far med en uppspelning av Mats Ljungs sånghyllning till Västgöta-Bengtsson: "Digga Bengtsson", efter modell av Povel Ramels "Digga Darwin". Publiken visade sin uppskattning av Margaretas berättelse med ihållande och hjärtliga applåder.

Efter information om kommande nöjesresor av Lena Tjäder, och lotteridragning, tackade Roy alla medlemmar som hade kommit och fått en mycket trevlig eftermiddag.

Inskickat av
Kjell Engström