Spaning vt-ht 2022

 

Aktuell deltagarlista för Naturspanarna

31/1 och 10/2

NATURSPANARNA var en tur i vårvädret till Bromsjöbodar. Där tittade vi på Renlav som växer på ett gammalt brunnslock av trä. En annorlunda växtplats kan man tycka ute på gärdet. När vi kunde se Stråssa fick vi fika var det bestämt! Var och en letade upp lämplig sten att sitta på i röset, utom Lars-Gunnar som smidigt satte sig på backen och även tog sig upp alldeles själv, hade inte jag klarat! När alla var på benen igen gick vi till bävrarnas inmutning i Munkhyttebäcken. De har dämt upp ett otroligt stort område och sen i höstas har de även byggt en ny vall som dämmer upp ett ännu större område. Självklart har dom en hydda också som anstår en stor(?) familj. Fika nr 2 avnjöts vid Skvatthammaren/Sö Brunnsjön och för att ta sig dit krävdes promenad på mer likt ”rodelbana” än stig! Förslag på att prova att åka på sittdynan utför stigen anammades inte av någon, märkligt?……Hur som, tur vi hade halkskydd idag.

 

 

Utflykten till Uttersberg

NATURSPANARNA ägnade sig idag åt både natur- och kulturspaning. Utflykten gick den här gången till Uttersberg där vi spanade efter strömstare i forsen. Strömstaren var på plats men visade sig bara på långt avstånd och under korta stunder denna för övrigt helt perfekta vinterdag.
Uttersberg har dock mycket mer att bjuda på. Hans Nylén på Galleri Astley guidade oss och berättade bl. a. hur hans far Astley en gång startade galleriet som 1977 flyttade in i de gamla stationshusen i Uttersberg och nu är en etablerad och högt ansedd konstinstitution. Hela anläggningen består av ett galleri i det gamla stationshuset samt större utställningslokaler och café i ett av de större gamla järnvägsmagasinen. Däremellan är den stora skulpturparken med ett stort antal unika konstverk. Under flera år arrangerades här även de populära konserterna ”Jazz på perrongen” där många av den svenska jazzens stora profiler har uppträtt.
Efter en kaffepaus i det trevliga caféet fick vi en presentation av den sovjetiske konstnären Ernst Neizvetstny och hans minst sagt fantastiska livsöde. Han tillbringade många somrar i Uttersberg och där finns nu ett museum med flera av hans mest betydande målningar och skulpturer. Vi fick också träffa den irländske konstnären Stephen Lawlor som haft vernissage på sin utställning dagen innan. Han betraktas som Irlands främste grafiker och besöker årligen Uttersberg och arbetar där. Hans grafik finns representerad på många större gallerier och idag består hans skapande även till stor del av måleri. Han berättade med stor inlevelse om hur en upplevelse av ett spöke på herrgården i Uttersberg har påverkat hans måleri. Målningarna är abstrakta men utgår från motiv i gamla bilder, allt från änglar och kärlekspar till blodiga stridsskildringar. Enligt konstnären själv speglar de abstrakta tavlorna mycket av känslan i originalmotiven utan att visa detaljerna. Dock får betraktaren gärna tolka konstverken på sitt eget sätt bara vi tycker om dem.
Vi som var med tackar Anita och Lennart för ännu en trevlig utflykt och Hans Nylén för intressant guidning samt Elisabeth för gott kaffe och kaffebröd.
Text: Nils-Erik Söderström