Rapport från SmakaPåDalarna

Den 5 maj 2022 åkte vi till Dalarna.....

Smaka på Dalarna
SPF Seniorerna Lindesberg besökte den 5 maj Dalarna på en utsökt smakresa.
Resan inleddes med en busstur på c.a 1,5 tim med Vasselhyttans Buss och Kent H som chaufför. Första anhalt var MurboAnnas strax utanför Borlänge. Ägaren till stället gav en ganska diger information om uppkomsten av MurboAnnas samt att de tillverkade ost av olika typer på platsen. Därefter väntade förmiddagskaffe med en mycket god skinksmörgås. Efter kaffet fick vi en ett fat med olika ostar samt en smak- och verbal beskrivning av ostarna. Många utnyttjade därefter tillfället att lätta på börsen och köpa en par ostar.
Vi åkte vidare, nästa anhalt var Sahlins strutsföretag. Vi fick här information om företaget samt beskåda dessa märkliga fåglar. Gården har ungefär 200 fåglar som är frigående. man skiljer på avelsdjur och slaktdjur. En struts slaktas när den är 10-12 månader. Hanen har en mörkare fjäderdräkt än honan. Huvudet är litet, hjärnan lika stor som dess öga, inte mycket tänkt här!. Sahlins gård har fött fram världens största strutsägg. Det vägde 2,5 kg normalt väger ett ägg c:a 1,7 kg.
Vi ät goda strutswallenbergare till en lite sen lunch. Vi blev mycket trevligt bemötta av glada och duktiga ungdomar.
Vi åkte vidare nu med målet Skedvi Bröd. Vi fick här god information om företaget. Vi fick se hur de bakade bröd för hand i stora öppna ugnar. Mycket gott bröd vi handlade efter förmåga. Till slut fick vi kaffe med god kaka till.
Till slut styrde Kent H busen mot Lindesberg med många trötta och nöjda passagerare.
Tack Monika och Conny för en mycket givande dag!