Studiebesök på Blåkläder 7 september

Studiebesök Blåkläder 7. sept. 2023

Torsdagen den 7september var vi 40 SPFare som mötte upp utanför Blåkläder i Svenljunga. Intresset var stort när anmälan öppnades och det blev fullbokat på några timmar. På Blåkläder  togs vi emot av Johan och Isabell. Vi delade upp oss i två grupper. Vi fick se allt ifrån ankommande gods Moga till VAS, Value added service, dvs Förädling, autostore anläggningen. Vi fick också en informativ företagspresentation.

Företaget tillverkar arbetskläder under namnat Blåkläder sedan1959 (började med Gefa 1937) och är idag en av världens största tillverkare med egna fabriker i Myanmar och Sri Lanka. Tillverkar ca 4,5 miljoner plagg/år och har en omsättning på ca 2,4 miljarder.

I lagerlokalerna på Moga fick vi se imponerande lagerutrymmen både på höjd och längd. Här tas emot ca 560.000 kartonger/år och det finns 320.000 kartongplatser. Här finns också företagets returavdelning. Vi fick också veta att företaget har livstidsgaranti på sömmar och att det görs stickprovskontroller på varje ankommande produktionsorder.

På företagets förädlingsavdelning fick vi se hur man trycker dekaler samt broderar på plaggen. Ca 40 % av ordrarna går via denna avdelning. Vi fick bl a reda på att det tar 6 månader att lära upp sig på brodyr.

Företaget har nyligen byggt ut med 7.400 m² och bl a fördubblat sin AutoStore anläggning. Här var vi alla imponerade av de 68 robotarna som gick fram och tillbaka och plockade artiklar. Vi fick också se packning och utlastning och hur robotar bl a tagit över en del moment som var monotona. Företaget jobbar mycket med arbetsmiljö, arbetsvillkor, hållbarhet och övriga miljöfrågor inom hela kedjan. Vi har nog alla sett den ellastbil som kör mellan huvudkontoret och Moga.

Dagen avslutades med att vi alla åkte till Naturbruksgymnasiet för en välsmakande måltid. Vi var alla imponerade av vårt studiebesök och glada över att det investeras i Svenljunga.

Vid pennan

Britt Wood

Länk till bilder