Åkersta Vin- och Spirituosamuseum 25 april

Studiebesök Åkersta Vin- och Spirituosamuseum

Tisdagen 25 april var vi 38 st SPF-are som besökte Åkersta Vin- och Spirituosamuseum i Sexdrega. Vi togs emot av Vera och Gunnar Bondesson. Vi delades upp i två grupper där den ena gruppen fick kaffe/te, frallor och hembakad mjuk kaka. Den andra gruppen visades runt av Vera och sedan bytte vi.

Hedenlund & Co som hade verksamhet i Borås beslöt att lägga verksamhet i Sexdrega. Järnvägen, Kindsbanan, som invigdes 1885 gick genom Sexdrega, det fanns ett gästgiveri på platsen och många resande stannade till här.

Huset stod färdigt 1886. Det byggdes också tennisbana, uthus med bl.a stall och vagnsbod. I bottenvåningen hade man butikslokal och källare för lager. Man importerade drycker från bl.a Frankrike, Skottland och Holland. Man tillverkade också sin egen Sexdrega mousserande punsch. Efter 11 år, 1897, upphörde verksamheten. Trots detta är butikslokal, källare och kontor i stort sett bevarat oförändrat med räkenskapsböcker över vilka som har handlat och vad, kvitton, tunnor, tomflaskor m.m. Helt fantastiskt med tanke på att huset är ouppvärmt och ändå har ingen fukt förstört något.

Vi blev också guidade i husets övervåning. Här bodde en av delägarna, Franz Gustafson med sin dotter Ellen. Här finns också många fina saker bevarade, inget verkar ha slängts under åren. Än idag ägs huset av samma släkt som när det byggdes. Gunnar Bondesson ärvde huset 1994. 2010 byggnadsminnesförklarades fastigheten. För er som är intresserade av att läsa mer kan jag tipsa om att Länsstyrelsens Byggnadsminnesdokumentation finns på www.bebyggelseregistret.raa.se

Efter ca 2 timmar hade vi alla fått ta del av rundvandring, utförlig information och av den goda fikan. Nöjda och belåtna vände vi hemåt.

Vid pennan /Britt Wood

Länk till Bilder