Aeroseum

Resa till Aeroseum i Göteborg den 18/9 2018

Klockan nio på morgonen samlades vi mitt emot kommunhuset för att bege oss västerut med 35 förväntansfulla SPF-medlemmar. Som vanligt var det Kjell Eriksson, som säkert och rutinerat tog oss till vår destination. Strax innan vi var framme bjöd resekommittén på en överraskning – ihop med bensträckaren fick vi kaffe/te med tigermuffins och dammsugare. Smaskens, tyckte alla.
Väl anlända till det militära flygmuséet Aeroseum på Hisingen möttes vi av Lasse Tjörnvik, en gammal Svenljungabo i för-skingringen. Han guidade oss sedan vant genom anläggningen och berättade underhållande och roligt om de flygplanstyper man kunde beskåda. Vi fick också veta att man hade olika simulatorer, som man kunde få testa att flyga i. Det var det dock ingen som nappade på.
Aeroseum var ursprungligen en underjordisk bergshangar, vars syfte var att skydda flygvapnets jaktplan mot kärnvapen. Det är alltså en grotta på 22 000 m², där flygplanen låg i beredskap under det kalla krigets dagar. Anläggningen byggdes 1950-1955 och invigdes då av kung Gustav VI Adolf, men redan 1969 lades den i malpåse.
Flygande Tunnan, Lansen och Jas Gripen kunde vi beundra tillsammans med en mängd olika helikoptrar, och det fanns även andra äldre flygplanstyper att beskåda. Ett intressant besök, tyckte både herrar och damer. Man kunde till och med få prov-sitta i en cockpit, men det verkade vanskligt att ta sig upp därifrån, så de flesta avstod visseligen från detta.
Lokalerna inrymmer också en restaurang, Café Markan, där vi serverades antingen fisksoppa eller biff Stroganoff. Det smakade utomordentligt, och mätta och belåtna kunde vi sedan utforska muséet på egen hand.
Slutligen återvände vi till Svenljunga och ”landade” på hemorten vid halv-fyratiden, varvid resekommittén, bestående av Gert-Ove Larsson, Lena Djurfors och Leif Barsenholt tackades med en varm applåd, liksom även Kjell Eriksson, som kört oss med samma bravur som vanligt.
Vid pennan Ingegerd Barsenholt.