Hemlig resa 25 maj

Hemlig resa 25 maj 2023

Torsdagen den 25 maj var det dags för årets hemliga resa för SPF Svenljunga. Vi var två bussar som kördes av våra chaufförer Dan och Lars-Olof med 83 SPF-are som gav oss iväg redan klockan sju på morgonen. Vårt första stopp var i Falköping på Best Western hotell där vi åt en riklig frukostbuffé. I ett sommarfagert landskap med gula rapsfält och blommande träd fortsatte vi sedan mot Kållandsö och Spikens fiskeläge för att andas lite Vänerluft. Här blev det tid för lite inköp av rökt fisk, hantverk m.m och en och annan glass avnjöts i solskenet.

Nästa stopp var i Lidköping på Rörstrands museum. Idag består fabrikssamlingen av ca 18.000 föremål. Rörstrand är Sveriges äldsta porslinsmärke och startades 1726 i Stockholm. Där var man kvar till 1926 då man blev trångbodda och byggnaderna revs. Under 15 år fanns man i Göteborg och på 1930-talet flyttade man allt till Lidköping. Som mest var man 1200 anställda i Lidköping men efter många förlustår stängdes ugnarna 2005. Idag tillverkas Rörstrands porslin i Sydostasien och Ungern och Fiskars äger varumärket Rörstrand.

Nu var vi hungriga och färden gick till Lidköpings Kronocamping och restaurang Sjökanten. Här togs vi emot av Hanna och hennes personal och blev serverade sallad, fläskfilé och rostad potatis samt kaffe och chokladbit. Vi blev också underhållna av Sandra Lennartsson, en mångsidig tjej som studerar till musikalartist i Göteborg. Hon hade en härlig blandning av rock, svensktoppen m m och blev mycket uppskattad.

Nästa stopp var Falkängens hantverksby i Hällekis. På en gata i hus som byggdes till bruksanställda finns nu 11 butiker där ca 80 hantverkare varje sommar säljer sina verk. I år firar hantverksbyn 40-årsjubileum. Hantverksbyn har ca 80.000 besökare per år. Efter rundvandring på egen hand var det dags att sätta sig i bussen igen för vidare färd till dagens sista stopp, Löfwings Ateljé och Krog i Broddetorp vid Hornborgasjön.

Här togs vi emot av Linda Löfwing med personal och serverades kaffe och rabarberkaka med vispgrädde. Linda berättade om hur hon och hennes man, konstnären Göran Löfwing hade byggt upp verksamheten. Görans första vernissage var 1999 och år 2000 öppnade de kafé och så småningom blev det restaurangkök och krog. Efter fikat kunde vi gå runt i konsthallarna och beundra alla tavlor. Här finns också fantastiska väggmålningar, bl a en vildsvinssugga som står på en klipphylla över en öppen spis. Alla betonggolv på gården har målats av Göran med pensel till natursten. Här fanns också möjligheter till ett och annat inköp i deras butik.

Resekommittén tackade alla för att de velat följa med på denna hemliga resa och informerade om bokning till Sandsjöns festplats 15 juni, samt att annons till tvådagarsresan till Dalsland kommer i mitten av juni. De tackade också chaufförerna för en bra och säker resa. Strax efter 20 var vi åter i Svenljunga.

Vid pennan /Britt Wood

Länk till bilder