Studiebesök Skandilock 20180612

Besök på Skandilock 12/6 2018

På tisdagsförmiddagen samlades ett femtontal intresserade SPF-medlemmar utanför Skandilock AB i Svenljunga. Där möttes vi av Peter Björding, tidigare försäljningschef på företaget, men som trots sin pensionering hade lovat visa oss runt och berätta för oss hur allting fungerade där. Vi välkomnades också av företagets ägare och VD, Claes Borgvall, som kort berättade om hur detta hade startats av hans far på 1960-talet, men att lokalerna efter faderns död hade innehållit såväl ett viltlädergarveri som en blöjfabrik.
Peter visade en kort film, som man använder i utställnings-sammanhang för att presentera Skandilock, och sedan fick vi veta att man nästan helt satsar på fårskinn till möbelindustrin. I utställningshallen kunde vi också beundra ett antal olika sitt-möbler, klädda med just fårskinn. Detta är högsta mode just nu i den branschen.
Så började vi rundvandringen i företagets olika avdelningar, och Peter berättade mycket insiktsfullt om det som skedde på de olika platserna. Vi fick också en demonstration av Jens Fröjdlund, om hur man behandlar skinnen för att få fram önskad effekt på dem. Det var både ”tumling”, klippning och sträckning som kunde förekomma. Skandilocks skinn är av yppersta kvalitet – alltså ingen budgetvara – men i gengäld så håller de måttet för många års användande, t o m när det gäller färgbeständigheten gentemot sol.
Skinnen kommer från Australien, och tidigare sköttes hela tillverkningskedjan här i Svenljunga, men sedan 12 år tillbaka garvas skinnen i Kina. På en fråga om det förekommer barnarbete i samband med detta, fick vi veta att Claes Borgvall mycket noggrant har stipulerat att inga barn ska arbeta i fabriken, och att arbetarna ska ha goda villkor, både vad gäller bostäder, mat och löner. Detta har kontrollerats två gånger av ett världsomspännande och fristående bolag, som enbart ägnar sig åt uppdrag att undersöka fabriker i tredje världen. Förbättringen mellan de två undersökningarna var påfallande!
Vi fick också se hur grannlaga det är att passa ihop skinn med varandra. Detta är nödvändigt eftersom det går åt minst 1½ skinn till en fåtölj, ibland så mycket som fem, om det är en soffa till exempel, och då är det viktigt att man inte ser skarvarna mellan de olika skinnen.
Vår rundvandring på det framgångsrika företaget, som har elva anställda i dagsläget, avslutades med att Claes och Anette Borgvall svarade på frågor som vi fortfarande hade. Imponerade tackade vi för besöket med en blombukett, som Lena Djurfors överlämnade. /Ingegerd Barsenholt