Julresa 18 november

Julresa Sägnernas hus, Sandhem 2022                                                                                                                                                          Fredagen den 18 november kl 08.00 var det dags för årets julresa att gå av stapeln. 80 förväntansfulla resenärer samlades på parkeringen mittemot kommunhuset. Våra. chaufförer för dagen var Dan och Christian.

Första stoppet var på en rastplats utanför Trädet där resekommittén dukade upp kaffe med pepparkakor och hembakade lussekatter. Det smakade bra trots det något kyliga vädret.

Ca 10.15 var vi framme vid årets julmarknadsmål, Sägnernas hus i Sandhem. Vi togs emot av Carina som kom ombord på bussarna och informerade om julmarknaden och folktromuseet. En dragspelare spelade välkomnande. Sägnernas hus är känt som en nöjesanläggning för danser, konserter, marknader mm samt har även stugor och ställ platser. Startades av konstnären Lea Lindell 1996. Mats Bladhs var första band som spelade och då kom 1500 personer. Utsågs till årets dansställe fyra år i rad, 2016-2019. Museet invigdes 2004 av Ebbe Schön som är en av Sveriges mest kända folklivsforskare. I museet fanns älvor, näcken, maran, troll, häxor, gårds tomtar mm och alla väsen var beskrivna också i text. Ett museum väl värt ett besök.

Här fanns många knallar med varierande utbud och det var skönt att kunna gå omkring inomhus och shoppa. En del passade också på att vila fötterna i restaurangen.

Klockan 12.30 var det dags för avfärd igen mot vårt matställe för dagen, som vi hade hemlighållit för deltagarna. På restaurang Lustfyllt precis vid Vätterns strand var det uppdukat med en kall jultallrik. Efter denna blev det lite varm mat och därefter kaffe med en Saffrans pannacotta.

Mätta och belåtna gav vi oss iväg igen. Efter en kort bussfärd stannade vi vid Habo kyrka där vi togs emot av vaktmästaren Oskar.  Här har funnits en kyrka sedan medeltiden. Dopfunten är från 1250 och altaret från 1300-talet. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan 1723. Den är unik såtillvida att den liknar en katedral, men är byggd helt i trä. Här finns fantastiska målningar som illustrerar Luthers katekes och kyrkan var verkligen värd ett besök. Under 1700-talet fanns omkring tvåtusen invånare i Habo, det var därför kyrkan byggdes så stor.

Ett sista stopp gjordes på en rastplats för att göra dragning på de lotter som delats ut. Pga mörker och blöta gjordes detta inne i bussarna.

Strax efter 18.00 närmade vi oss Svenljunga. Resekommittén tackade deltagarna och våra chaufförer för dagen och meddelade att det nu är paus till februari då nästa resa som blir till Falkenbergsrevyn görs.

Vid pennan Britt Wood

Länk till bilder