Vandringar och aktuella referat

Vandringar c:a 8-10 km långa. Ta med fika.
OBS! Kan ändras eller ställas in beroende på väderlek. Kontakta Barbro 0707-564484, Britt-Marie 0768-506458. Samling kl 9.00 (om ej annat anges) på Vuxenskolans parkering, Grönelundsgatan 4.
Referat under bilderna.

  • jan 2019 Thomas Liffner med seniorgänget Kulturvandrarna och orienterarna vid sin sedvanliga veckovandring.
  • Vandring 29 aug a
  • Vandring 29 aug b
  • Vandring 29 aug c
  • 15 okt Faledreven 1
  • 15 okt Faledreven 2
  • 15 okt Faledreven 3
  • 15 okt Faledreven 4
  • Ålleberg bild 1
  • Ålleberg bild 2
  • jan 2019 Thomas Liffner med seniorgänget Kulturvandrarna och orienterarna vid sin sedvanliga veckovandring.
  • Vandring 29 aug a
  • Vandring 29 aug b
  • Vandring 29 aug c
  • 15 okt Faledreven 1
  • 15 okt Faledreven 2
  • 15 okt Faledreven 3
  • 15 okt Faledreven 4
  • Ålleberg bild 1
  • Ålleberg bild 2

Referat från vandring Ålleberg 15 november 2018

Visst har vi ett härligt Mösseberg med ett stort fritidsutbud alldeles in på knuten men Ålleberg på andra sidan staden erbjuder både annat och mer! Detta fick vår vandringsgrupp, 4 herrar och 8 damer uppleva under 2,5 timmar inkl. fika en lite mulen novemberdag. Genom ett leaderprojekt har en nygammal led från en nyanlagd parkeringsplats iordningställts. Den branta vandringen i början över öppna ängar och betesmarker gjorde de kanske lite morgonstela musklerna varma. Väl uppe på platån väntade fika och lite vila mot segelflygskolans vägg. Vandringen följde sedan västra sidan berget, förbi platsen där flygveteraner hade byggt en vinsch för att demonstrera hur planen drogs upp för hand. Anläggningen fick av säkerhetsskäl tas ner några år senare. Vid västra startplatsen för hängglidarna beundrade vi vårt vackra och nu på hösten så prydliga landskap innan leden förde oss till de öppna ljunghedarna där de gamla enebuskarna såg ut som små vakttorn. Vi sneddade ner mot Salebygård och gick sedan vägen runt berget med utsikten mot Källeberget, Gerumsberget..

Innan vi svängde in på leden förbi den lilla röda "målarstugan" berättade Sven-Olof Sandstedt lite om Ållebergskragen.
Inga våta kläder eller trasiga skor denna gång, inte för varmt, inte för kallt. En härlig vandring i november! Det skall vi göra om!
/BJ

Referat från vandring Faledreven 15 oktober 2018

En varm, vindstilla och solig oktoberdag upplevde vår grupp om 18 pers. i samarbete med Vuxenskolan en härlig höstvandring längs Faledreven med Ruskela källa som slutmål och en alltid välkommen fikapaus vid den gamla offerplatsen (myntfynd).
Vår spänstige guide Arne Karlsson Lod hade mycket intressant att berätta om människorna som bodde här, arbetade och odlade de små lotterna vid sina stugor. På den tiden fanns det bara betesmarker och ingen skog på Brunnhemsberget. De små öppningarna mellan trädstammarna i den ljusa blandskogen fick oss att ana vilken fantastisk utsikt det hade varit bort mot Hornborgarsjön.
Att så mycket är bevarat, så välskött och kan visas för så många generationer senare är möjligt tack vare Segerstad Hembygdsföreningen och allas ideella arbetsinsatser.
Ett stort TACK gick till vår guide Arne som verkligen var ett bevis för att engagemang håller kroppen och minnet i trim: vid vår ankomst klättrade han ner från en stuga där han och "gänget" höll på att lägga ett nytt vasstak!
/BJ

Referat från vandring Hornborgasjön 12 september 2018

Vår vandring längs Hornborgarsjön blev inte alls som vi hade tänkt!

Så här började det: Med rejäla skor på fötterna påbörjade Britt-Marie och jag vår "provvandring" måndag eftermiddag , två dagar innan den annonserade vandringsdagen. Vi startade som planerad vid Doppingen/Naturum och gick söderut till Ytterberg och tillbaka, en ca 10 km lång sträcka.
Solen sken, det var klar sikt över det glittrande vattnet, leden visade sig vara rätt tydligt markerad men lite blött i det höga gräset på den sista biten och sedan en underbar fikaplats längst ute. Allt verkade lovande för en härlig tur!
Så blev det onsdag: det blåste, det regnade. Det kom nio (9) tappra vandrare och vi trotsade vädret! Men vi valde den betydligt kortare och gåvänligare leden ut till Almeö. Där, längst ut fann vi ett fågeltorn men inga fåglar syntes. Vi intog vår fika tätt intill väggen på ornitologernas (?) stuga i vindskuggan och tyckte att vi var riktiga friluftsmänniskor!
/BJ=

Referat från vandring Hindens rev 29 augusti 2018:

Vandringen efter sommaruppehållet hade Hindens rev som slutmål. Vi mötte som vanligt upp vid Vuxenskolan för samåkning, 4-5 pers/bil.

Första stoppet blev vid "Skalunda högen" där den största är 65 m i diam. och 7 m hög.
Vandringsledaren Barbro hade sammanställt lite info om Skalunda ortens betydelse under medeltiden. Så indikerar
t ex gårdsnamn som Lagmanstorp och Lagmansgården att lagmannen bodde här. Men den ännu inte utgrävda gravhögen är betydligt äldre. En C14-undersökning, test med georadar och troligtvis också en titthålsundersökning pekar på 600-talets början. Många lärde män har intresserat sig för den magnifika gravanläggningen. Men ingen har kunnat bevisa vem som ligger där. Kan det vara kung Beowulf som levde vid den tiden? Högarna, det finns också en mindre, spelade i alla fall på 1980-talet en betydande roll under den häftiga debatten, med bl a Dag Stålsjö, om var Sveriges vagga ligger.
Sedan gick färden förbi den vackra Söne kyrkan och förbi Svalnäsbadet, i folkmun kallat "Lidköpings riviera" till Hindens revs parkeringsplats.
Vädret verkade lite ostadigt men vi fick en vandring utan regn och blåst genom naturreservatet till spetsen på Hindens rev. Där ute bland de stora rullstenarna påmindes vi om att revet är ett smalt näs, omkring 5 km lång och aldrig bredare än
100 m. Det är en s.k. ändmorän som bildades under en period för 11 000 år sedan då isen smälte och lösgjorde stenar och annat material.
Efter en för våra fötter välförtjänt paus förde oss den välskötte leden tillbaka till våra bilar. Nöjda med vår "utsocknes vandring" i ett för de flesta okänt reservat och med mycket frisk luft i våra lungor vinkade vi hej då till varandra!
/BJ

Vandringar c:a 8-10 km långa. Ta med fika.

Här gäller anmälan till Barbro 0707-564 484 eller Britt-Marie 0768-506458. Samling kl 9.00 på Vuxenskolans parkering, Grönelundsgatan 4.

Måndag 23 april: Kulturvandring Kungslena med västgötaguiden Rosa Qvist. Samarbete med vuxenskolan.

Fredag 25 maj: Hemlig vandring med guidning av vår träningskompis Stig Johansson.

Måndag 18 juni: Vandring i Valle härad.

Onsdag 8 augusti: Cykeltur. Fkpg-Åsle-Skörstorp-Orreholmen-Vartofta-Fkpg. Ca 4 mil.

Onsdag 29 augusti: Vandring ut till naturreservatet Hindens rev, avslutning vid Svalnäsbadet.

Onsdag 12 september: Vandring Hornborgarsjön

Måndag 15 oktober: Kulturvandring Faledreven med guide. I samarbete med Vuxenskolan.

Torsdag 15 november: Ålleberg tur o retur. OBS! Start kl 10.

Torsdag 14 februari 2019: Sportlov och Alla hjärtans dag! Stadsvandring. Ev. gemensam fika el. lunch. OBS! Start kl 10.

Måndag 18 mars 2019: Pilgrimsleden Falköping-Gudhem. Startplats, mål och transport meddelas senare.