Sommarresa 2019-05-21

Humleresa

Spf Seniorerna Berga på "Humleresa"
Tidig morgon åkte SPF Seniorerna Berga på sommarresa söderut.
Första stoppet gjorde vi på "humletorken"i Näsum dår vi fick kaffe och smörgåsar. Värdinnan berättade hur humlen behandlades och blev till smaksättare till microbryggeriernas ölproduktion. Näsumaöl kunde inhandlas på plats.
Färden gick vidare till Bromölla och Ivöverkens industrimuseum, där två pensionerade trotjänare berättade om företagets historia, arbetskraft från Polen är ingen nymodighet.
Nästa anhalt var Bäckaskogs Slott från 1200-talet, där vi fick information i slottskapellet om svenska adelsmän och kungligheter som bott på slottet. Numera är det hotell och konferensanläggning, och med en restaurang som bjöd på en mycket god lunch. En kort sträcka vidare kom vi till kabelfärjan till Ivön. Vi åkte över och gjorde en rundkörning innan vi stannade till vid Ivö Klack, där vi hade utsikt över platsen där Ivöverken fram till 1960 bröt material för sin produktion.
Åter på fast mark åkte vi till Vanås slott i Knislinge, där vi drack eftermiddagskaffe Godset ägs sedan 1800-talet av släkten Wachtmeister. Där finns konsthall och ett ekologiskt jordbruk med 450 kor, stordrift är det som gäller numera, någon boskap sågs knappast till längs vägarna.
Vi hade tur med vädret, alldeles lagom varmt, men när vi satt oss i bussen för hemfärd började det att regna. Vad gjorde väl det, när dagen varit intressant och givande. Laila och Thore Wessman var reseledare och Gunnar i Ryssby körde bussen, det fungerade bra som alltid.