Resa till Hönsa-Lotta 8 september

SPF SENIORERNA BERGA har gjort en uppskattad resa till Hönsalottas luffarmuseum i Boda. Vi startade från Lagan innan solen hade brutit igenom morgondiset, och fick se att träden börjat skifta i höstens färger. Framme vid museet fick vi en kort presentation av verksamheten innan det var dags för förmiddagskaffe.

Sedan fick vi en fantastisk beskrivning om luffarens levnadsvillkor, hur man
 t.ex. bytte ett dagsverke mot en bit mat och tak över huvud. Många luffare tillverkade attiraljer av järntråd, och det fanns massor av luffarslöjd i montrar och hyllor. Vissa prylar var svåra att lista ut vad de skulle användas till, vi gissade vilt och ofta var det fel och vår utmärkte museivärd häcklade oss för vår okunnighet. Dubbel garnnystahållare och ett praktiskt fönster öppnare var saker vi gick bet på.

Efter en luffarlunch de lux fick vi tillfälle att se alla tavlor, ca 700, och stora samlingar av glas, porslin, väckarklockor och mycket annat som var placerade på tätsittande hyllor.

Som avslutning blev det kaffe och ostkaka och en trubadur sjöng Taube och Olrog

Det var ett trevligt resmål, och mycket att upptäcka. Vi vände hemåt tacksamma att vi har reseledare som alltid hittar nya intressanta platser.     

 

Vid pennan
Erland Andersson