Promenad den 4 april

Promenad på Skogskyrkogården med besök på begravningsmuséet.

  • SPFare på besök på begravningsmuséet

Kulturell promenad med SPF Seniorerna Berga

 Den 4 april var vi åter ute på en gemensam promenad. Efter en kall natt hade solen tittat fram och värmde gott. 25 personer infann sig på gamla Favörtomten. Vi gick längs Donationsgatan på Skogskyrkogårdens södra sida. Längst upp gick vi en liten gång- och cykelväg genom ett orört skogsparti med fullvuxna träd och buskar och en matta av blåbärsris. Så småningom kom vi ut på kyrkogårdens norra sida, där vi gick in på kyrkogården via en liten bro över bäcken. Vi gick upp till Begravningsmuséet där en guide väntade.
  Lars-Olof Jonasson, som under 30 år arbetat som kyrkvaktmästare på Skogskyrkogården, visade oss runt i lokalen och berättade om seder och bruk förr och hur de skiljer sig från dagens. Han berättade också om Skogskyrkogårdens historia och hur den idag är viloplats, inte bara för kristna, utan även för bekännare till andra religioner. Muslimer t ex vilar på en särskild del av kyrkogården. Lars-Olof berättade också om möjligheten att, efter kremering, kunna vila i en minneslund, där askan sprids, eller i en asklund, där askan sprids men en liten namnskylt också sätts upp.
  Efter det intressanta besöket på muséet hämtade vi våra medhavda kaffekorgar och campingstolar och satte oss i solen på en närliggande gräsmatta, där vi tillbringade en trivsam stund i glatt samspråk.

 Med penna o kamera
  Lena Ivarsson