SPF Seniorerna Onsala på dagsresa 26 april

Slott och Smaker i Västergötland.

Vi åkte med buss från Onsala kyrka på småvägar till Ljung för vårt första stopp.

Framme vid Gäsene Mejeri fick vi kaffe och ostfralla såklart. Därefter berättade Hanna och Claes som om företaget och även om de ostar som tillverkas här. Vi fick också smaka på de olika ostarna och möjlighet att köpa med oss lite godsaker hem. Det var 1930 som bönderna i trakten valde att starta eget mejeri och idag är det cirka 25 bönder som levererar mjölk till Gäsene Mejeri. Ostarna från Gäsene är goda och gräddiga. Hushållsost som produceras på svensk mjölk är de ensamma om, det finns också Port Salut, Gäsene Special, Husbonden, Bondmoran, Minimunk och Vitlöksost.
Därefter fortsatte färden till Herrljunga Cider, där vi fick en presentation av företaget samt möjlighet att se hur det såg ut i fabriken. Företaget grundades 1911 av frikyrkopastor Oskar Svenberg som behövde nattvardsvin för gudstjänsterna. Sedan 1945 är Herrljunga Cider ett familjeföretag i fjärde generationen. Vi besökte också Äppelboden där det fanns möjlighet att smaka på drycken samt handla med sig hem. Efter ett intressant besök hos Sveriges mest populära cidertillverkning, beger vi oss till Varaslätten och
Bjertorp slott som är ett elegant herrgårdshotell från 1914, ritat av Ferdinand Boberg och byggt i svensk jugendstil. Knut Littorin och hans hustru Maria var beställare och de första ägarna. Slottet var i familjens ägo fram till 1956. Därefter det blev det lanthushållsskola, 1980 blev det hotell, restaurang och konferensverksamhet. Fastigheten ägs av Svante Andersson och Anna Ellhage och verksamheten drivs av Winn Hotel Group. Efter berättelse om slottets historia fick vi på egen hand strosa omkring i slottet innan vi satte oss till bords för en tvårätters lunch med kaffe och kaka. Bjertorp slott är vida känt för sin vällagade mat där stor vikt läggs på närproducerade råvaror.
Efter det gemytliga slottsbesöket beger vi oss till nästa juvel på Varaslätten, nämligen Qvänum Mat & Malt som ägs och drivs av Claes och Annika Wernersson. Bryggeriet och bränneriet huserar i ladugården på Gategården, strax utanför Kvänum. Gården är belägen i den gamla byn Badene med anor från 500-talet. Här tillbringade vi en väldigt trevlig och gemytlig eftermiddag med bryggerivisning och ölprovning av fyra sorters öl och en spritsort. Efter en händelserik dag i gastronomins tecken återvände vi till Onsala. Ett stort tack till vår chaufför Mikael och reseledare Birgitta, allt har fungerat perfekt. Tack också till alla glada medlemmar som var med på resan.
Ulla Jonsson