Dagstur till Läckö slott

Heldagsresa den 10 maj till Vänerns pärla - Läckö slott.

Vi steg på bussen från Rolfs Flyg o Buss vid Onsala kyrka kl 07.00 och åkte via Trollhättan till Lidköping.
Väl framme i Lidköping och Rörstrand Museum stod det framdukat kaffe/te och en god smörgås. Därefter fick vi en guidning i museet där vi fick en inblick i historien om en av Europas äldsta porslinsfabriker, det svenska porslinets kronjuvel Rörstrand. Samlingarna spänner över nästan tre århundraden från 1726 fram till idag. Här finns såväl praktkeramik som pottor och folkkära serviser men också verktyg, skisser och en rundugn. Porslinet började tillverkas som ett experiment på Rörstrands Slott i Stockholm i början av 1700-talet. Man ville försöka behärska tekniken "fajansbränning" där lergodset täcktes med vit tennglasyr för att sedan dekoreras. På nobelmiddagen serveras gästernas mat på Rörstrands "Nobelservis". I december 2005 stängdes tunnelugnen för gott och produktionen flyttades utomlands. Vi fick även lite egen tid att se oss omkring i Iittala Outlet där det fanns möjlighet att handla.

Efter besöket på Rörstrand begav vi oss till det vackert belägna Spikens fiskeläge för lunch på Spikuddens Rökeri. Här blev vi serverade en god laxtallrik vid Vänerns kant. Efter lunchen fanns det möjlighet att köpa nyrökt fisk och andra delikatesser med oss hem och för de som ville fanns det tid till en kort promenad i området innan vi åkte vidare till dagens höjdpunkt Läckö slott.
På en klippa invid Vänern reser sig slottet som en påminnelse om Sveriges storhetstid. Vi fick en guidad rundtur av Fredrik (som imponerade på oss med all sin kunskap) i det sagolika De la Gardieslottet och lärde oss mycket om dess historia och vilka som hade bott på slottet under alla år. Innan vi begav oss tillbaka hemåt fick vi tid till att på egen hand utforska naturum och ta en eftermiddagsfika. Vi var tillbaka i Onsala 18.30.

Det är inte lätt att boka in bra väder på en resa men i dag hade vi tur, ingen snö, några regndroppar vilket bidrar till en lyckad resa tillsammans med positiva resenärer. Vi hade också turen att ha Michael som chaufför, som körde oss lugnt och säkert på resan. Tack till alla deltagare och Michael såklart.

Ulla Jonsson