Lärorik resa genom Onsala

Resan gick med Veddige Buss från Onsala kyrka ut till Råö Rymdobservatorium som grundades 1949 av Chalmers Tekniska Högskola i samarbete med dåvarande professorn Olof Rydbeck. Vi togs emot av Michael och Robert. Vi fick gå in i Randomen – den stora golfbollen där det fanns ett 20-meters teleskop som rörde sig åt olika håll och gjorde precisionsmätningar långt ut i rymden samt söker svar på var och hur nya stjärnor föds. Fick en inblick i hur forskare och övrig personal jobbar inom anläggningen. Visade bild på det svarta hålet som är tungt och sammanpressat så soljus inte kommer in. Besökte även tvillingteleskopen och besökscentrum. Vi åkte vidare till Apelröds Kaptensgård som är från 1600-talet och förvaltas av Onsala Hembygdsgille, där vi fikade samt fick en rundvandring i boningshuset och museet.

Tillbaka till Onsala kyrka där vår reseledare/guide Ingvar Alnström berättade om kyrkan och dess fina takmålningar samt historien om Lars Gathenhjelm och fick även se var Lars och hans hustru var begravda. 

En god lunch serverades på Matverket i Kungsbacka innan vi besökte AKIA bryggeri på Storgatan där vi fick en intressant föreläsning av Christian hur de brygger sitt öl. Fick även provsmaka på tre olika ölsorter med spännande smaker.

På hemväg till Onsala stannade vi till på Naturgården i Bröndome som drivs av Emma och Claes-Erik, där vi kunde handla med oss lite godsaker hem. Trots att många av oss bor i Onsala så var det intressant att få se och höra mer ingående om bygden.

Tack till Ingvar som tog väl hand om oss och alla berättelser vi fick höra och till vår chaufför Per-Anders som med sin fina buss tog sig fram på delvis slingriga vägar.

Ulla Jonsson