Vinprovning på Kullahalvön

Fredagen den 23 september var det dags för höstens första resa för SPF Seniorerna Onsala. Det var 36 förväntansfulla seniorer som gick på bussen från Veddige buss vid Onsala kyrka, mot Kullahalvön i Skåne, där Sveriges Toscana återfinns. Under färden informerade våra reseledare Carl och Marianne om programmet för dagen.

Efter cirka två timmars bussresa var det dags för ett stopp på Hallandsåsen, där vi intog kaffe/te och smörgåsar.

Därefter fortsatte färden mot Kullabygden och ett besök vid Larsvikens Gårdsbutik, där vi hälsades välkomna av butikens föreståndare och blev informerade om vilka typer av varor vi kunde hitta där, bland annat grönsaker, kött, frukt, bröd, lökväxter och Peter Nilssons berömda keramik.

Nu var det dags att åka mot dagens huvudattraktion, nämligen Arilds Vingård. Vi välkomnades av en av ägarna till gården, som sedan tog oss med på en rundtur bland vinrankorna, samtidigt som hon berättade om verksamheten på gården. Vi fick se flera olika sorters druvor, bland annat Solaris, Cabernet Sauvignon och Pinot Noir. Sedan fortsatte guidningen inomhus där vi fick se den utrustning som används vid vintillverkningen samt informerades om vilka olika produkter gården tar fram. Därefter var det dags att avsluta besöket på gården med en vinprovning där vi fick smaka på tre av gårdens produkter, nämligen två vita viner framtagna på Solaris-druvor och ett rött vin framtaget på Pinot Noirdruvan. Vinprovningen följdes av en middag, där vi bjöds på grillat kött med tillbehör.

Nu återstod bara hemresan efter en fantastisk dag på Kullahalvön. Mycket nöjda deltagare gick ombord på bussen för avfärd mot Onsala.

Hans Dahlberg