Hantverksrally i Halland

17 oktober 2017

Vi hämtades med buss vid Onsala kyrka och åkte söderut mot vårt första besök på denna resa som var Öströö Fårfarm. Farmen ägs av familjen Klingspor men arrenderas av Jeanette och Kristian Carlsson.
Vi bjöds på kaffe/te och en fralla i Brännvinskällaren. I gårdsbutiken fanns det förutom kött och olika korvar även hantverk i ull, fårskinn och lammskinn att se och känna på och självklart köpa. Frun i huset tillverkar mössor, kramdjur, kuddar, sjalar mm i mjukaste lammskinn. Stor sortering av lammskinn i alla nyanser av grått.
Resa fortsatte till Ljusverkstaden i Gällared där vi hälsades välkomna av Gunnel, som berättade om sin verksamhet och att hon även hade kurser i ljusstöpning som blivit väldigt populärt. Och fullbokat fram till jul. Självklart inhandlades det en del olika varianter av ljus.
Nästa besök blev British Farmhouse Soap, där Clarie Kjerrman tillverkar tvålar och hudprodukter av naturliga ekologiska ingredienser. Produkterna fanns att testa och lukta på och även köpa i gårdsbutiken, där det också fanns inredningsdetaljer från England i lantlig stil.
Det var dags för lunch på Folkareds microbryggeri som drivs av Philip och Elisabeth Nicolson samt sonen Mattias. The Folka Red Fox Pub startade 2013, och är en brittiskinspirerad PUB som är öppen både för allmänheten och slutna sällskap. Vi fick också en guidning om tillverkning av öl, vilket visade sig vara en hel vetenskap.
Veronica Pietsch och Benjamin Eriksson driver gården Pietsch Läderverkstad, där det repareras och ny tillverkas läderprodukter främst utrustning till häst såsom sadel, sele mm. Men även bälten, väskor, mc-utrustning och jakttillbehör.
Art by Turi blev nästa stopp i rallysvängen, där Turi Everett ritar och målar olika teman främst hästar där den största inspirationen är hästen Remus som går i hagen bredvid studion. Du hittar också gratulationskort för födelsedagar, bröllop mm.
Nu har vi avverkat sex besök på olika gårdar i Halland, många olika intryck fick vi med oss men framförallt ett väldigt trevligt bemötande på varje ställe vi besökte. Det var nöjda resenärer som tog plats i bussen tillbaka till Onsala kyrka. Stort tack till vår chaufför Thomas som körde bussen med den äran på bitvis små smala vägar och reseledare Björn som tog väl hand om oss.
Ulla Jonsson