Kungsbackas historia i ord och bild

Ordförande Carl hälsade alla välkomna och delade ut SPF-nålar till två nya medlemmar. Trafikansvarig Tommy påpekade att det är viktigt att ha på sig reflexer om man vistas utomhus när det är mörkt. Därefter bjöds det på kaffe/te och en smörgås med gott pålägg.

Vår gäst ikväll var Ingvar Alnström som visade bilder och berättade om Kungsbackas historia. Kungsbacka eller Koningsbakkae som staden hette på den tiden det var en dansk gränshandelsplats och hade även några rederier bl a ett av dem som ägde världens största fartyg men som såklart inte kunde lägga till i Kungsbacka. Vid hamntorget ligger också Sveriges första hus som är byggt av spiktegel. 1846 brann det i Kungsbacka och de fastigheter som klarade sig var Röda stugan på Norra Torggatan och Borgmästarvillan på Östergatan. Skansen byggdes 1890 och det som från början var Tingshus används nu som församlingshem. Beda Hallberg är ju känd av de flesta när det gäller Majblomman. Badhusparken har fått sitt namn eftersom det har legat ett badhus på platsen för länge sedan. Vattentornet byggt 1897 i Tölö och har 179 trappsteg är nog Kungsbackas bästa utsiktsplats.

Det var mycket intressant att lyssna på Ingvar och allt han berättade för oss, det finns mycket mer att få veta men det får vi ta vid annat tillfälle.

Avslutning med sedvanligt lotteri och glada vinnare.

Ulla Jonsson