HUSEBY Julmarknad

Julmarknad på Huseby Bruk den 17 november

SPF Seniorerna Onsala startade 07.45 med Rolfs Buss från Onsala kyrka och fortsatte söderut.
På vägen stannade vi vid Kvibille Gästgivargård, med anor från 1600-talet där vi blev mottagna av Marika och Anders som sedan ett antal år tillbaka driver Gästgiveriet. Efter en kopp kaffe med smörgås och såklart pepparkaka med ädelost och möjlighet att köpa ost, åkte vi vidare genom vackra Simlångsdalen till Huseby Bruk som ligger cirka två mil söder om Växjö.
Historien om familjen Stephens på Huseby började när den unge engelske ingenjören Joseph Stephens köpte Huseby gods och bruk 1867. Under hans ledning utvecklades godset till en av de största jord- och skogsegendomarna i Småland.
När Joseph Stephens gick bort 1934 ärvdes godset av hans tre döttrar, Florence som var äldst, fick huvudgården med tillhörande bruksföretag, medan systrarna fick var sin gård i närheten. Florence Stephens hade fått en för den tidens herrgårdsflickor vanlig uppfostran och undervisning men inget om hur man skötte stora skogs- och jordegendomar. Därför blev hon beroende av rådgivare och förvaltare Gutenberg.
Husebyhärvan var en av 1950- och 60-talens mest omskrivna svenska rättsaffärer. Den rika fröken Florence Stephens hade lurats på miljonbelopp av samvetslösa skojare. Bland huvudaktörerna i denna uppseendeväckande historia i herrgårdsmiljö fanns en prins. Offer för svindlare. En del skrattade åt den godtrogna fröken Stephens, men många fler hyste stor medkänsla för henne.
Polisutredningarna och rättegångarna avslöjade de mest häpnadsväckande ting. "Lurifaxarna", som fröken Stephens kallade dem, hade fått henne att skriva på checkar, växlar och andra låneförbindelser med stora belopp. De hade till och med sålt egendom till henne som hon redan ägde. På grund av alla betalningsanmärkningar och lagsökningar krävde de efter en polisutredning hon tillfälligt skulle omyndigförklaras.
Hon blev slutligen myndigförklarad 1976, varpå hon testamenterade sitt gods till staten. Huseby är i dag öppet för allmänheten och ett populärt utflyktsmål. Florence Stephens gick bort 1979, 98 år gammal.
Vi fick fyra timmar att på egen hand utforska vad Nordens största julmarknad hade att erbjuda och det var en hel del.
Efter en dag bland fina hantverk, ostar, korvar och mycket annat var det skönt att sätta sig på bussen som tog oss till Best Western i Ljungby, där vi blev serverade middag innan det var dags att fortsätta hemåt mot Onsala där vi var 20.30. Det var även quiz tävling i bussen som resulterade i fina priser till de som hade flest rätt.
Ett stort tack till vår chaufför Morgan samt reseledaren Birgitta som har sett till att allt fungerat smidigt och även till våra medlemmar som bidrog till att det blev en lyckad resa.
Ulla Jonsson