SPF Seniorerna Skövdes lag 1 gick vidare

SPF Seniorerna Skövdes lag 1 mötte Falköpings lag 1 i semifinalen av SPF Seniorerna Skaraborgs Veteranvetartävling.
Skövdelaget hade hemmaplan och tävlingen ägde rum i hemmalagets nya fina föreningslokal, Galathea.

Tävlingen som pågått sedan i höstas har engagerat många skarpa allvetande hjärnor, seniorer med lång livserfarenhet och som tycker att frågesport är roligt. Det är roligt för att hjärnan tycker om att ha roligt och belöningen kommer när man vet eller kan verka fram svaren på de svåra frågorna, sammanställda av en allsmäktig grupp på Skaraborgsdistriktet. 

Varje lag består av tre tävlande och en lagledare. En domare och bisittare leder tävlingen och rättar svaren. Det är 20 frågor som besvaras med 10 åt gången och på 10 minuter. Svårighetsgraden är så hög att det är nästan omöjligt att få alla rätt. Domare i semifinalen var Margareta Wetterberg och bisittare var Sven-Åke Sonesson.

Frågorna spänner över naturvetenskap, humaniora, konst, litteratur, musik, sport och nutid m.m. Exempelvis: Vad betyder ordet ”islam” på arabiska? Vem skrev texten till ”Sakta vi går genom stan”? Vad heter Guds lamm på latin? Det blev en jämn kamp. Efter de första 10 frågorna ledde Skövdelaget med 1 poäng. Efter 20 frågor vann Skövdelaget med 18–15.

I det vinnande laget ingick Cajs-Marie Höglander, Kjell Dagälv och Claes Stymne. De går nu vidare till final i Skaraborgsdistriktet där de möter Falköping lag 2. Segraren i den matchen går vidare till SPF Seniorernas riksmästerskap i Stockholm. Att träffas och tävla har också ett trevligt socialt inslag, då lagen efter matchen sitter ner runt kaffebordet och i god sämja diskuterar frågorna och annat. Ett gemytligt möte mellan likasinnade.  

Text och foto inskickat av Jan Eric Fasth