Avslutning för Tai Chi

SPF Seniorerna Skövde har haft avslutning av sin populära aktivitet Tai chi för bättre balans, både i föreningslokalen Galathea och via Zoom. Samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV) innebar att deltagare från bl.a. Umeå och Ystad kunde vara med då tai chi erbjöds på distans med Zoom. Att ha kul tillsammans är en viktig ingrediens i hälsofrämjande tai chi.

 Vi dansar sakta runt på golvet med våra välkoreograferade steg. Att balansen samtidigt förbättras är en extra bonus. Det har varit ett 40-tal som har tränat tai chi i fyra grupper, två basgrupper och två fortsättningsgrupper. Nu ser många fram emot sommarträning i Rhododendrondalen, som är gratis för alla intresserade. Den som är intresserad att prova på, ta kontakt med vår certifierade instruktör Myra Lehmann.

”Tai Chi for Arthritis” var den första s.k. ”hälso tai chi” och togs fram på 1990-talet i Australien av Dr Lam på Tai Chi for Health Institute med målet att minska smärta och stelhet bland artrospatienter. Studier visade även att denna tai chi-sekvens var väldigt effektiv på att minska fallolyckor bland årsrika. Enligt principen kärt barn har många namn, kallas denna form idag även ”Tai Chi for Arthritis and Fall Prevention” samt i Sverige ”Tai chi för bättre balans”. Den tränas idag i större delar av den engelsktalande världen lika mycket för fallförebyggande som för smärtlindring. I Skövde tränas det främst för fallförebyggande – för bättre balans.

 

 Men varför är just denna tai chi bra? Samtliga tai chi-stilar har samma hälsofördelar på grund av de s.k. ”Tai chi-principerna”. En av dessa principer är att öka kroppsmedvetenheten genom att flytta kroppsvikten från ena foten till den andra. Tai chi förbättrar styrka, flexibilitet, balans och är lågintensivt. Med andra ord är tai chi bra för sinne, kropp och själ – chansen är stor att det ger bättre hälsa och man känner sig glad och nöjd med livet. Efter 30 års tai chi-träning rekommenderar Myra Lehmann denna förenklade sekvens som är en flytande qigong. Tai chi är en idrott som går att träna långt upp i åldern, den går att träna varsomhelst närsomhelst och utan utrustning.

Bildtext: SPF Skövdes Tai chi för bättre balans basgrupp på Galathea med ledaren Myra Lehmann.

Inskickat av Annica Henriksson