Folkhälsa

Målet för det hälsofrämjande arbetet inom SPF är att öka förutsättningarna för att främja och bibehålla hälsa, en bra livskvalitet och oberoende, samt att minska eller fördröja risken för sjukdom och funktionsnedsättning.

Folkhälsoombud: Ann-Katrin Jönsson, 073-441 30 60.

Under den ljusa årstiden
Under den ljusa årstiden är det lättare att vara ute och vara fysiskt aktiv med t.ex långpromenader,cykelturer,simning och trädgårdsarbete. Passa även på att äta mycket av färska grönsaker, bär och frukt. Möjligheten till ett längre och friskare liv ökar med fysisk och mental aktivitet samt bra matvanor. Anmäl dig gärna till någon av våra aktiviteter!!

När vintern är här
Komplettera promenaderna med bra halkskydd och balansträning. 

Hjärtstartare finns på Galathea
De som vill få mera information om hur en sådan fungerar kan gå in och läsa på www.milmedtek.se/sv/powerheart-aed-g3-automatic-plus/

Första hjälpen - HLR
Nu kan du även få första hjälpen-instruktioner nedladdade i din mobil.Du kan också gå in på datorn för att se en film och därmed friska upp dina kunskaper. www.redcross.se/forstahjalpen
Där kan du läsa ang. andningsstopp, hjärtstopp, luftvägshinder, blödning, ormbett osv. Du kan även se detta på http://www.firstaid.cederroth.com Även här kan du få instruktioner nedladdade till din mobil.

Om Folkhälsa
Väsentligt för hälsa och livskvalité är fysisk, mental och social aktivitet. Inom SPF är målsättningen att öka förutsättningarna att främja och bevara hälsa och livskvalité.

De fyra hörnpelarna för god hälsa

  • Fysisk aktivitet
  • Bra matvanor
  • Social gemenskap
  • Meningsfull sysselsättning

Inom SPF Skövde, som är en ansenligt stor förening, pågår en mängd aktiviteter av olika slag samt flertal studiecirklar – utöver våra föreningsträffar. Allt ger utöver benämningen en viktig social gemenskap.

I nuläget saknar vi cirkelverksamheter kring fysisk hälsa, medicinering, kost, gott åldrande mm. Vuxenskolan har en hel del bra studiematerial men vi saknar i första hand cirkelledare där det inte förväntas någon fackkunskap utan gruppen lär tillsammans. Kom gärna med förslag och önskemål.

Om Hjärt-Kärlsjukdomar
När det gäller såväl hjärtinfarkt som stroke är det mycket angeläget att komma under vård snabbt för att förhindra bestående skada i hjärtmuskel respektive hjärna. Första steget är att förstå och tolka symptomen för att ringa 112 varifrån man numer ska sända "blåljusambulans" direkt. Anledningen är att ex.vis vid stroke är denna i 85-90% av fallen orsakad av en blodpropp och man vill snarast få en klar diagnos för att ge rätt behandling. Dagens blodproppslösande, effektiva mediciner bör ges inom 4 – 4,5 tim efter första sjukdoms- tecknen för att förhindra bestående vävnadsskada.

I Sverige behandlas ca 30.000 personer för stroke varje år. Medelåldern för dessa är 75 år. Ca 70% kan återvända till hemmet efter sjukhusvården.

Kort sammanfattning: AKUT 112
A Ansiktet hänger. Förlamning i ansiktet? – Ring 112
K Kroppsdel. Ena armen kan inte hållas i luften i 10 sek. – Ring 112
U Uttal. Språket är sluddrigt och orden kommer fel. – Ring 112
T Tiden är dyrbar. Varje minut räknas. – Ring 112

VÄNTA INTE! RING OMEDELBART 112

Tips till dig som vill lära mer: www.minhjartskola.se

__________________________________________________________________

Hur känna igen en stroke
Ofta är det svårt att känna igen symtomen av en hjärnblödning eller propp i hjärnan. Tyvärr kan bristen på kunskap visa sig fatal.
Läkarna har dock enats om en metod med tre enkla steg för att känna igen en stroke:

  • Be personen att le
  • Be personen att lyfta upp båda armarna
  • Be personen att säga en enkel men sammanhängande mening, som t.ex. "Idag skiner solen"
  • Om personen har svårigheter med någon av de tre uppgifterna, tillkalla ambulans (ring 112) och beskriv symtomen.

Läs mer:
Vårdguiden 1177

Hjärtinfarkt
Du är ensam och kanske trött stressad eller upprörd efter en jobbig dag.Plötsligt känner du stark smärta i ditt bröst . Smärtan går ut i armen och upp i käken. Du är kanske långt ifrån sjukhus och vet att du inte kommer att klara av att åka dit.
Vad gör du?
Du har 10 sekunder på dig innan du förmodligen förlorar medvetandet.
Få inte panik men börja hosta upprepade gånger mycket kraftigt. Ett djupt andetag skall tas före varje hostning. Hostningen måste vara djup och lång, som när man försöker få upp slem.
Ett andetag och en hostning måste upprepas ungefär varannan sekund utan uppehåll tills hjälp anländer eller till dess att hjärtat slår normalt igen.
Djupa andetag för ner syre i lungorna och hoströrelsen kramar hjärtat och håller blodet i cirkulation. Det kramande trycket på hjärtat hjälper hjärtat att återfå normal rytm. På detta sätt kan hjärtinfarktoffer ta sig till ett sjukhus.
Berätta om detta för så många människor som möjligt. Det kan rädda liv!

Läs mer:
Vårdguiden