Håkan Andersson 11 april

 

Götasalen var välfylld när SPF Seniorerna Skövde gästades av den välkände läkaren i psykiatri, Håkan Andersson. Han hälsades välkommen av föreningens ordförande Ann-Katrin Jönsson. Temat för dagen var ”Åldrandets utmaningar”, ett allvarligt ämne, men som i Håkans förpackning blev både underhållande och allvarligt. Med Håkans humor och distans till sig själv gick tankarna till ”Stand up för seniorer”.

Att bli gammal är ingenting som man vet hur det är förrän man är där. Då vet man hur det är att bo i en kropp som stelnar, hur sinnen som syn och hörsel försämras. Hur det är när man inte längre kan spela tennis, som man gjort hela sitt liv, för att artrosen satt sig i knäna. Man inser att man inte längre är bror Duktig - allt är ”skrutt”. Håkans budskap var att sörj inte det du inte kan, utan gör det du kan.

Tre saker i livet är viktiga: vad man lever av – mat, lever med – relationer och lever för - livets mening. Relationer är viktiga. Två skruttiga gubbar som träffas och pratar om sina krämpor kan ha roligt ihop, men det är viktigt att inse att det är skillnad på att ha en sjukdom och att vara den. Andra relationsråd var, dödsstäda med dina ovänner och tala med din partner och lär känna varandra på djupet, inte bara ytan.

Ensamhet, dvs ingen att tala med, är det värsta man kan drabbas av, enligt Håkan, det kan bli en existentiell kris. Vi människor håller hela tiden på att formulera vår egen historia, dvs vem man är. Historien behöver inte vara sann, det viktiga är att forma en historia, som man står ut med, då trivs man bra med sig själv.

När man blir gammal har man ökad frihet, man är som man är som person och man mår bättre. Att göra det man själv vill är åldrandets frihet. Hälsan är inte heller det viktigaste på ålderdomen, konsten är att bli gammal med dålig hälsa och trivas!

Efter att ha lyssnat på Håkans tankar om åldrandet kändes det lättare, ja nästan lustfyllt att få åldras. Var förnöjsam och acceptera det du har men också nyfiken på livets möjligheter så kan man åldras med tillförsikt.

Nästa medlemsmöte i Götasalen är den 2 maj, då underhåller Moa Andersson med visor och schlagers.

Text och bild Jan Eric Fasth