Adventsresa Forshem 28 nov

Det har länge varit en omhuldad tradition att samtliga SPF Seniorerna i Skövde kommun gör en gemensam resa den första advent till någon av de äldre kyrkorna i Skara stift. Denna första söndag i advent var det nästan 60 seniorer som for till Forshems kyrka vid Kinnekulle.

Det var en speciell känsla att besöka denna gamla kyrka den första dagen på det nya kyrkoåret. Kyrkan är full av historiska föremål att betrakta när man sitter och förundras i sin bänk; En takfotsbräda från 1100-talet, triumfkrucifix från 1300-talet, ser man upp i taket är det fullt med målningar från 1600-talet. Idag var vi en del av historien.

Före oss har människor från trakten färdats hit denna dag under snart 900 år, sedan den första kyrkan stod färdig omkring år 1130. Människor har kommit gående till fots långväga ifrån, ridit, åkt häst och vagn, eller som vi anlänt i en varm bekväm buss. Folket har varit klädda i linneskjortor och vadmal, de ädla männen i hosor och vargskinnspäls, medan vi har kommit i yllebyxor med viskos och täckkappor. Vi finner kyrkorummet svalt trots att det är uppvärmt. Förr när folket samlades i kyrkan, var de själva den enda värmekällan förutom några levande ljus och bloss. Det är också lätt att tänka sig att det doftade både vandringssvett och häst när kyrkan fylldes av folk.

På den katolska tiden hölls mässan på latin och vanligt folk förstod inte mycket av predikan. Det var lättare idag när prästen Ingrid Linderoth predikade på äkta västgötamål. Då som nu var musiken och psalmerna viktiga delar av liturgin och precis som andra före oss de senaste 300 åren, sjöng vi ”Hosianna-Davids son”.

Latinet återfinns nu bara på stenrelieferna över kyrkportarna, varav: ”ISTA ECCLESIA SIT IN HONORE DOMINI NOSTRI IHESU CHRISTI ET SANCTI SEPULCRI” dvs. "Denna kyrka är invigd till vår herre Jesus Kristus och Den Heliga Gravens ära", är den mest berömda då Forshems kyrka är den enda kyrkan i Norden tillägnad den heliga graven.

Efter andlig spis följde lekamlig, med intagandet av ett välkomponerat, smakligt julbord på Hotell Vänerport i Mariestad, innan färdledaren Inger Wedholm återbördade de nöjda och mätta seniorerna till det vintriga Skövde.

Text och bild Jan Eric Fasth