Till Ryds grottor, först upp och sen ner

Ett verkligt konditionsprov med stavgång upp till Ryds grottor. Tungt uppför, men en enda långsam utförsbacke på hemvägen.

Idag hade Inger beslutat att deltagarna i SPF Seniorerna Skövdes ”Stavgång med Inger” skulle gå upp till Ryds grottor, på toppen av Billingen. Ett verkligt konditionsprov, som vi gör varje termin. Vägen till toppen började försiktigt med en uppvärmande stavgång genom Ulvekets bostadsområde med sina vackra villor och trädgårdar från 1970-talet, en av stadens expansiva perioder då Kärnsjukhuset byggdes och behövde mycket personal. Vi noterade tillkomsten av ny ”stubbkonst” i form av svampar och annat som skapats ur de nedsågade almarnas stubbar.

Efter att ha passerat Gustavsdals nybyggda bostadsområde, var det dags att lämna asfalten och korsa Åsenbäcken och ge sig in i gammelskogen med sina mäktiga höga granar, där vitsippor och blåsippor växer i det sparsamma ljus som tränger ner till marken. Stigen gick upp- och nedför flera branta, höga kullar. När man tagit sig uppför en kulle, ser man genast nästa som också ska bestigas. Det blir effektiv intervallträning, som emellertid underlättas av utsikten ner i ravinen där Åsenbäcken brusar fram som en imponerande skummande ”älv”.

Efter granskogen och en snabb titt på Guldfallet var det dags för den sista sugande etappen mot målet. Denna branta stigning är en riktig pulshöjare, vilken alla forcerade i sin egen takt. Väl uppe är belöningen en hänförande milsvid utsikt över östra Skaraborg. Det blev här som stavgångarna tog rast och njöt av sitt naturfika med utsikt. Hemvägen var en enda långsam utförsbacke, med tid att lyssna på vårens fågelsång och njuta av markens första blommor, medan man fyllde sina lungor med den ljumma vårluften. Det är en ren lyckokänsla att motionera i den värmande vårsolen och känna tillfredsställelsen av att ännu en gång har klarat av backen till Ryds grottor.

Ännu en underbar ”Stavgång med Inger”, som nästa gång startar den 22 april klockan 10.30 på Billingehovsparkeringen.

Insänt av Jan Eric Fasth