2024-01-15 Bo Sunnefeldt

SPF Seniorerna Skövdes första medlemsmöte för i år i Götasalen bjöd på ett intressant och historiskt bildande föredrag av Bo Sunnefeldt med rubriken ”Svenskspår i Österled”.

När man hör om vad Bo Sunnefeldt har upplevt så undrar man hur har karln hunnit med alla resor och äventyr och dessutom har han tid att både författa och berätta för oss andra om sina upplevelser.

Dagens resa gick i österled och vi fick följa spåren efter svenskar som tidigare dragit österut, vikingarna, karolinerna och Gammalsvenskbyn. Det började med Rurik redan på 800-talet, en svensk viking som styrde Kievriket, senare Ryssland och vars ätt regerade detta land ända fram till att tsarerna tog vid 1598. Ett spår som är tydligt även i våra dagar är de efter Olof Skötkonungs dotter Ingegärd, som blev bortgift med Jaroslav den vise och som blev helgonförklarad som Anna av Novgorod och ligger begravd i Sofiakatedralen i Kiev.

Karolinerna och Karl XII:s härjningar i Ryssland har vi läst om i historieböckerna och Bo berättade om och visade bilder från de bekanta krigsskådeplatserna Narva och Poltava, vilka än idag finns att besöka. De 23000 svenska fångarna från Poltava visades upp i Moskva medan Carolus Rex tog sin tillflykt till Bender. Många fångna svenska officerare valde att bosätta sig i Ryssland och bildade familjer där.

Bo Sunnefeldt har i Gammelsvenskbyn vid Dnjeprs strand träffat gamla människor som än idag talar svenska i den lilla kolonin som är kvar efter flytten från Dagö i Estland i slutet av 1700-talet. Byn är i nutid drabbad av kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Margareta Wetterberg tackade Bo för ett intressant föredrag och överlämnade en bok med Limerickar av Sven-Åke Sonesson.

Nästa medlemsmöte blir av det lättsamma slaget, ” Sjung med” då Pia och Magnus Hast från Hova ger oss sångarglädje och goda skratt, den 5 februari i Götasalen.