På gång till Ökull 24 maj

Om någon såg ett långt brokigt led ringla sig fram längs Billingeleden från Varnhem över ängar och hagar mot Ökull, så var det naturvandring med Ingvar Fredriksson. Ledet var på väg till det för de flesta okända men ack så vackra naturreservatet Ökull Varnhem.

Området ligger söder om riksväg 46 till Skara, men från bilvägen kan man inte ana denna pastorala idyll. Ingvar berättade att Ökull under medeltiden var en kungsgård, där kungen kunde få kost och logi på sina resor genom riket. Gården omvandlades senare till en by och därefter tillbaka till en storgård igen. Kanske är den mäktigt stensatta vägen som går genom området en rest från denna tid. Ökull ligger i Valles kuperade camelandskap med åsryggar och dödisgropar, varav en grop i synnerhet utmärkte sig för sin perfekta nedsänkta skålform.

Den första delen av vandringen gick över en öppen hage, som betats till fair way-standard av Herefordkorna, de hade bara lämnat de gula blommorna kvar, maskrosor och smörblommor, vi lärde oss skilja på rev- och backsmörblomma. När vi kom in i den lummiga lövskogens backar exploderade försommarens blomsterprakt med skogsnäva (midsommarblomster), rödblära, smörbollar och blommande hagtorn. Ute på de solbelysta backarna var det en annan flora med kärringtand, jungfrulin, rödkämpar och smultron i blom.  I lövverket dolde sig de ivriga sångarna, bofink, löv- och trädgårdssångare.

Det var en varm dag och det var skönt att komma fram till ängen vid Ökullsjöns strand, där det blev naturfika och några minuters vila på rygg i det mjuka ängsgräset. Här hittade Ingvar ett spektakulärt solitärt bi, ett långhornsbi med centimeterlånga antenner, unikt bland de ca 200 arterna av vilda bin.

Hemvägen gick genom sumpskogen, som uppvisade en helt annan flora, med ormbär, harsyra, ekorrbär och skogsstjärna. När vi kom tillbaka till startpunkten var det många som konstaterade att de hade upptäckt ett nytt favoritställe för egna vandringar, Ökull.

Ingvars naturvandringar är populära och till Ökull bjöd han på två vandringar, kl 10 och 14. De som varit med vet att man alltid lär sig något nytt och det är fascinerande att lyssna till all den kunskap om naturen som Ingvar generöst delar med sig av. Naturvandringarna är också upplyftande för alla sinnen, man upplever naturens skönhet och de stimulerar till nyfikenhet och man blir full av energi.

Nästa naturvandring är till Nohlmarken i Skultorp den 19 juni. Obs ändrat datum!

Text och foto: Jan Eric Fasth