2023 04 17 Jorden runt

Det senaste medlemsmötet hos SPF Seniorerna Skövde bjöd på en äventyrlig resa runt jorden när Rolf Johansson gästade oss. På en timme, och med hjälp av diabilder, berättade han om några av de 185 länder han besökt eller arbetat i.

Från Sverige gick resan tvärs över jordklotet och vi landade i Nya Zeeland och White Island där ett svårt vulkanutbrott inträffade för tre år sedan då 22 personer dog. Vi fortsatte till Stilla Havet, Marshallöarna och Bikini Island där atombombstester ägde rum efter andra världskriget.

Vidare till Asien och Nordkorea där bara gruppresor tillåts. Rolf kunde berätta många historier om hur det är att vara turist i landet; man måste besöka vissa monument av landets ledare där bilder måste tas, man blir fotograferad för bilder som används i propagandasyfte, får inte gå många meter utanför hotellet m.m.

Resan gick så vidare till Kashmir, Nepal, Tibet och Bangladesh med alla sina höga berg. Vidare till Mellanöstern och Syrien som är ett mycket civiliserat land trots krig och förstörelse.

Därifrån till Afrika med alla vilda djur och naturkatastrofer. Där har Rolf råkat ur för äventyr av alla de slag. Resan fortsatte till Karibien och Kuba, Sydamerika samt Antarktis. Slutligen landade vi i Moskva innan det var dags att återvända till Sverige.

Rolf sammanfattade föreläsningen med att säga att "det är mitt sätt att se på världen" och tillade att han fortfarande tycker att Sverige är det bästa landet i världen: "Den senaste resan var den bästa resan - den gick till Norrland!"

Efter denna intressanta långtur tackade Margareta Wetterberg Rolf Johansson med honung och en specialskriven limerick. Hon informerade även om att det nu är helt stängt på Galathea p.g.a. renoveringen, det blir alltså ingen frågesport 25/4. Bengt Ohlsson berättade sedan att han fått en förfrågan från SPF Elin om någon i vår förening är intresserad av att följa med på en gemensam resa till Hamburg för att se operan La Traviata.

Slutligen bjöds på god fika och förstås en spännande lottdragning. Nästa medlemsmöte är den 8 maj då Roger & moore bjuder på gamla fina rock- och poplåtar.  

Text och foto: Annica Henriksson