2024-01-24 Våmbs ängar med Ingvar Fredriksson

Så var det dags för årets första Naturvandring med Ingvar Fredriksson som guide i SPF Seniorerna Skövdes regi. Det blev en vandring i Våmbs ängar, med marken täckt av kramsnö. Överallt i hagarna stack det upp torra, vissna växter och buskar genom snötäcket.

    Dessa vinterståndare fångade vår uppmärksamhet liksom mycket annat som är att se och höra i vinterlandskapet. Mullvaden hade varit aktiv och gjort en färsk jordhög. På en nedfallen sälg visade Ingvar på de mossor och lavar som växer på dess grenar, den yviga brosklaven, den skrynkliga skrynkellaven och Västergötlands landskapslav, kyrkogårdslaven, och den lilla mosskudden som kallas hättemossa.

    Många, lite högre växter, har som strategi att stå kvar över vintern, s.k. vinterståndare, med taktiken att sprida sina frön vintertid med vinden, eller via vinterföda till fåglar. Kardborren använder en annan strategi, att fastna på djur och spridas på det sättet, t.ex. vildsvin, som vi såg många spår efter när de letat ekollon under ekarna. Våmbs ängar är både en öppen hagmark med nypon- och hagtornsbuskar och en lövskog med bl.a. hassel och ask och med enstaka barrträd.

På lövträden noterade vi olika svampar, som den geléartade brunkrösen och den sidenmatta sidentickan. Några enbuskar, honbusken med bär och hanbusken utan bär, men där Ingvar visade på ett s.k. kikbär, som är några barr som sitter tätt tillsammans. Inuti detta kikbär finns en liten engallmyggas orangea larv, som kommer att kläckas nästa år. I folkmedicinen kokades kikbären i vatten eller mjölk och användes som medicin vid kikhosta.

En annan liten larv, grankottsgnagaren, huserar inne i märgen på grankottar, där den finner sin näring för att växa, samtidigt som den hjälper till att bryta ned kotten. En del stora klippblock finns strax nedanför rasbranten, under ett hade grävlingen funnit sin boning.

Dagens fina fynd var en vinterståndare av en orkidé, en nästrot, sällsynt, men den älskar den kalkrika marken i Våmbs ängar. Det var intill denna raritet som Naturvandrarna intog sitt välsmakande naturfika på en nedfallen trädstam. Den som lyssnade kunde höra att det fanns både nötskrika och nötväcka men även en del mesar i området. Det blev en fin vintervandring i ängar som om några månader bjuder på körsbärsblommor och bisurr.

Nästa Naturvandring med SPF Seniorerna Skövde är den 28 februari.

Text och foto av Jan Erc Fasth