"En enkel till Amerika"

 

    

 Den 29 maj reste 37 medlemmar från alla SPF Seniorerna-föreningarna i Skövde på en dagsresa till Göteborg. Resan hette "En enkel till Amerika - eller lukta på blommorna".

Vi började på Emigranternas hus på Packhuskajen, härifrån reste 90% av de svenskar som emigrerade till Amerika. Med hjälp av skickliga guider fick vi uppleva hur det var för en dräng eller piga på 1890-talet att genomföra denna resa, från att lämna familjen i det lilla torpet, den långa och obeskrivligt obekväma resan, genom immigrationsprocessen på Ellis Island till ankomsten och den första tiden i det nya landet. De berättade även om flickan Dagmar från Skara som överlevde Titanics förlisning och vars berättelse ligger till grund för den senaste Titanic filmen.

Lunch intogs i centrala Göteborg och många hann med lite shopping innan vi fortsatte till Botaniska trädgården. Där promenerade vi i maklig takt genom parken med vår kunniga guide och njöt av allt det vackra. Det var svettigt, denna ovanligt heta majdag, att ta sig upp för den långa uppförsbacken, men belöningen var fantastisk, att få se det blommande näsduksträdet! Många passade på att handla växter och lökar i butiken innan det var dags att återvända till Skövde efter en mycket trevlig och givande dag.

Text och bild: Eva Olsbo