2023 09 04 Medlemsmöte

SPF Seniorerna Skövdes ordförande Ann-Katrin Jönsson hälsade välkomna till höstens första medlemsmöte i Götasalen och informerade om några av föreningens rika höstutbud av aktiviteter. Föreningen fyller 40 år och detta firas med en jubileumsmiddag där alla medlemmar är välkomna.

Ordföranden introducerade dagens gästföreläsare Gillis Hellberg, välkänd humorprofil med sitt program ”Humor i allmänhet och västgötsk i synnerhet”. Hellberg för den muntliga berättartraditionen vidare, såsom människor har gjort i tusentals år. Humorn ansågs redan av grekerna som en viktig del i tillvaron för att må bra och få ett långt liv.

Hellberg, han kan berätta, han kan berätta så att åhörarna lyssnar, han kan locka fram spontana skratt. Hjärnan vill ha roligt och det får den när man lyssnar till Hellbergs olika historier. De handlar om norrmän och finländare och deras karaktärsdrag, men också om skåningar, smålänningar och värmlänningar, för att så småningom hamna i Västergötland och om orter som Tidaholm, Falköping och Skara.

Den speciella västgötska humorn är filosofisk, klurig och underfundig och som Gillis Hellberg menar ”håller sig till sanningen, aldrig skryter utan har fötterna en halv meter ner i jola”. Dessutom kan de vara roliga utan att de vet om det. Men det är också viktigt hur en historia berättas, i synnerhet timingen - det kan Hellberg. En bra historia i fel mun riskerar att bli en västgötaklimax.

Efter denna dos av förlösande skratt avslutades höstens första medlemsmöte i SPF Seniorerna Skövde med kaffe och färggrann kaka, som serverades av en av föreningens trivselgrupper.

Nästa medlemsmöte i SPF Seniorerna Skövde är 25 september då Berit Johansson från Tidaholm berättar den intressanta historien om nunnan som blev fru Luther.

Text och foto: Jan Eric Fasth