Latinkursarna tar julledigt

SALVE!
Så hälsar deltagarna varandra när de träffas i SPF Seniorerna Skövdes Latincirkel.

Det har varit terminsavslutning i Latincirkeln som leds av Gunn Eriksson. Det är inte så att deltagarna lär sig att tala eller konversera på latin, men latinet är en nyckel till att förstå de många låneord som finns i våra moderna språk och i vetenskapliga termer som används inom exempelvis medicin, fysik, juridik och botanik.

Förutom att studera grunderna i latin är ”latinspaningar” en central del i cirkelns verksamhet. En ”latinspaning” är när någon har träffat på ett uttryck eller företeelse som har ett latinskt ursprung. Detta kan då leda till en fördjupning och förklaring till dess latinska ursprung och inte sällan till en historisk koppling. Latinet har haft och har fortfarande ett stort inflytande på den europeiska kulturen och hur vi uppfattar världen. Latinet var sedan renässansen ända fram till 1800-talet världens ”lingua franca”, det som engelskan är i vår tid, dvs det språk som man använder när man inte har ett gemensamt modersmål. Carl von Linné kunde alltså tala med all världens vetenskapsmän på latin.

Det är nu elfte året som Gunn Eriksson, med stor entusiasm och energi leder latincirkeln och den är fortsatt populär. Bengt Österblom, som har varit med från allra första träffen, framförde deltagarnas uppskattning med en egenförfattad hyllningsdikt.

Latincirkeln, som träffas på Studieförbundet Vuxenskolan, träffas återigen den 16 januari 2024. / donec iterum redaktörens inpass /

Text och foto levererat av Jan Eric Fasth