Möte med Fröding

På SPF Seniorerna Skövdes senaste medlemsmöte var det Gustaf Fröding som stod i centrum.

Leif Olsson från Götene, som startade Leifs Teater för 12 år sedan, började med att sjunga "Tre trallande jäntor" och publiken sjöng med av hjärtans lust. Därefter fick vi en presentation av den värmländske diktaren som levde ett stundtals hårt liv. Han hade en svår uppväxt och led av psykisk ohälsa, blev åtalad för en dikt som ansågs vara osedlig.

Han friades men den negativa uppmärksamheten och ryktesspridningen var något han aldrig hämtade sig ifrån.Han avled 1911 till följd av alkoholism och diabetes. Leif Olsson läste också flera av Frödings dikter och utklädd till munk avslutade han med "En fattig munk från Skara".

Med hjälp av medarbetare från Leifs Teater, fick vi även ta del av några inslag ur pjäsen "Sjung vackert om kärlek" som teatern har uppfört ett flertal gånger. Efter rungande applåder tackade vår ordförande Margareta Wetterberg för en trevlig stund och läste två specialskrivna limerickar till Leif som svarade med att läsa dikten "En ung björk" som tack till publiken.

Därefter informerade Bengt Ohlsson om kommande resor, bland annat en båtutflykt på Hjälmaren och en fyradagarsresa till Bornholm. Efter kaffe och lotteri var det dags att avsluta mötet för denna gång. På nästa medlemsmöte den 8 april blir det musik med gamla kända låtar.

Text och bild inskickat av Annica Henriksson