Lucia 12 dec

På årets sista medlemsmöte hos SPF Seniorerna Skövde var det julmys som stod på programmet. Efter att Jan Eric Fasth hälsat alla välkomna och presenterat dagens program, hördes sång på avstånd och in tågade ett stort luciatåg med elever från Skövde musikgymnasium. De bjöd på många stämningsfulla och vackra luciasånger.

Efteråt serverades julfika med pepparkakor och lussekatter. Medan vi njöt av detta höll Linnea Lundell, museipedagog på Skövde stadsmuseum, en miniföreläsning om Luciatraditionen och visade bilder från museets samlingar. Hon berättade att traditionen med luciafirande faktiskt startade i Västergötland, och här är den fortfarande starkast i hela världen. Den första berättelsen som finns om lucia i Sverige skrevs av prosten i Horn redan 1764. I folktron har Lucia sedan haft många roller och det har inte alltid varit ärofyllt att vara utsedd till Lucia. Hon kunde till exempel vara ett spöke och under 1800-talet var det drängar som axlade luciarollen. 

Efter att Linnea tackats för sin intressanta föreläsning hölls ett stort julklappslotteri med många glada vinnare. Slutligen tackade Bertil Eriksson de ansvariga i våra två värdgrupper som avgår vid årsskiftet, för deras insats genom åren med blommor. 

Nästa medlemsmöte är den 23 januari då Margareta Frost-Johansson kommer på besök och pratar om god, nyttig och lättlagad mat för seniorer.  

Text och bild Annica Henriksson