Latinkursens slut 23 maj

Salvete!
Det var hälsningsfrasen, när deltagarna i SPF Seniorerna Skövdes Latincirkel hade våravslutning med samling vid Varnhems klosterkyrka den 23 maj.

Cirkels ledare, Gunn Eriksson, guidade gruppen utanför klosterkyrkan till Jesper Swedbergs grav, och inuti kyrkan till utvalda gravstenar, bl.a. till Björn Näfs, som var lärare till Magnus Ladulås. Hans adelsvapen var två korslagda färlor. Färlan användes som ”ris” för att aga eller tillrättavisa elever och ordet kommer från latinets ”ferula”, som betyder ris.

En historiskt kunnig latindeltagare visste också att berätta om ”kronans befallningsman”, Warenbergs, gravplats i kyrkan. Han var nämligen den som dödades vid det välbekanta upproret vid Binnebergs tingshus 1710.

Varför är man intresserad av latin? Ett språk som inte längre talas. Jo, även i det moderna nutida samhället finns många rötter till antiken och till latinet som moderspråk. De romanska språken har alla sitt ursprung i latinet och även germanska språk har lånat in massor av ord från latinet. Så latinet är en bra grund för att förstå vårt språk och varför vår nutid ser ut just som den gör. Kopplingarna till de latinska rötterna är mycket mer omfattande än vad man tror - i cirkeln kallar vi dem Latinspaningar.

Men det är ändå cirkelledaren Gunn Eriksson, som med sin entusiasm, sitt stora kunnande och villighet att dela med sig av sina kunskaper i latin och romersk historia, som är den stora magneten. Hon började sin lärarbana år 1960 som latinlärare på Västerhöjdsgymnasiet. Efter pensioneringen har hon fortsatt att dela med sig av sin kunskap om antikens språk och historia. De senaste 10 åren har Gunn lett SPF Seniorerna och Studieförbundet Vuxenskolans gemensamma studiecirkel i latin, och det med ett växlande men ökande antal deltagare.

Efter Klosterkyrkan njöt deltagarna av svensk fika i Klostercaféets trädgård med doftande Syringa vulgaris, livligt diskuterande latin och humaniora, fast på svenska.

Text och foto: Jan Eric Fasth