Upplevde kampen mellan Vintern och Våren

Seniorerna i ”Stavgång med Inger”, som är en av många aktiviteter som erbjuds medlemmar i SPF Seniorerna Skövde, samlas varje måndag på Billingehovsparkeringen för sin motionsrunda.

Denna dag hade Inger valt att ta med oss till Kultomten där Skövde Ryttarförening har sin verksamhet.

”Stavgång med Inger” har vid varje stavgångstillfälle möjlighet att direkt uppleva kampen mellan Vintern och Våren. Idag började det med snöglopp, dvs. att det föll stora tunga blöta snöflingor, men de hade smält redan innan de hamnade på marken. På gångvägarna rådde snöslask, som förvandlades till vatten.

Dessa yttre förhållanden var emellertid inget som bekymrade de tjugo stavgångarna ty överallt längs vägen bars stavgångarna fram av talgoxarnas sång understödda av både grönfinkar och hackspett, alla sjöng de att snart är det vår. Vägen fram till Kultomten gick via Aspö gård, Lunden och under Östra leden.

När vi närmade oss målet kände vi doften av ladugård, vilket är ganska ovanlig i en stad. Hästarna i hagarna sträckte på halsar och öron i förvåning när två gäng stavgångare kom på besök. Här i denna lantliga miljö smakade det gott med naturfika.

På hemvägen hade den något långsammare gruppen tid att betrakta ännu ett vårtecken, pestskråpen, som visserligen inte slagit ut men som hade stora knoppar. Utslagen har den rosaröda blomkolvar, som är en av vårens verkliga skönheter. Det är den växt som på sommaren bildar höga rabarberliknande bladbestånd. Idag blev det en lång stavgång, 7–8 km på de två timmar stavgången varar. Efteråt var det skönt att stretcha de varma musklerna.

Nästa ”Stavgång med Inger” är den 26 februari.  

Text och foto inskickat av Jan Eric Fasth