Ingvor Ljung 23 maj

På SPF Seniorerna Skövdes medlemsmöte i Götasalen var det Ingvor Ljung och Thomas Landahl som stod för underhållningen. Och vilken underhållning! Publiken skrattade så tårarna rann och rördes även av allvaret och djupsinnet hos en av våra största revyartister och bondkomiker; Mats Ljung från Vinköl.

Mats Ljung i ord och ton var namnet på programmet och Ingvor Ljung, som är Mats änka, framförde anekdoter om hans liv och karriär. Mellan berättelserna spelade Thomas Landahl gitarr och sjöng många av Mats visor, ibland på ”ren västgötska”. 

Mats Ljung, bondson och senare skollärare, startade sin imponerande revykarriär i slutet på 1970-talet och hans humor gladde och roade människor över hela landet. Den avslutades inte förrän han tyvärr gick bort alldeles för tidigt sommaren 2001. Han hämtade mycket inspiration från bönderna i den västgötska myllan och från människor han träffade på sina många resor. 

 Han var ofta på resande fot och träffade folk. Det kvittade vart han kom, om han klev in i ett rum med hundra personer så stod han i centrum direkt. Oavsett vem det var så kramade han dem eller satte sig ner och pratade med dem. Flera av de sånger som Mats skrev har senare blivit välkända låtar, berättade Ingvor Ljung och fortsatte:

– Ett sådant klockrent exempel är när han träffade en tant på ett äldreboende som var gammal, svag och förvärkt i kroppen men hon var nöjd och glad ändå. När han pratade med henne så sa hon ”En får va gla att en ä som en ä, när en inte e som en ska”. Efter detta möte skrev han visan ”En får va gla".

Efter avslutad föreställning tackades Ingvor och Thomas med lokalproducerad honung samt varsin bok skriven av SPF Seniorerna Skövdes egen författare Sven Åke Sonesson.  

Text och bild Annica Henriksson