Framtidens vård 13 febr

FRAMTIDENS VÅRD. Catharina Gillsjö, biträdande professor i omvårdnad på Högskolan i Skövde, var dagens gäst när SPF Seniorerna Skövde höll medlemsmöte i Götasalen.
Catharina är ledare för ett pågående projekt på Skaraborgs Hälsoteknikcentrum (SHC) som handlar om åldrande och vård av äldre, bland annat med hjälp av ny teknik. Målet med projektet är att öka hälsan, välbefinnandet, tryggheten, självbestämmandet och integriteten hos äldre som behöver hjälp med vård och omsorg.

På Skaraborgs Hälsoteknikcentrum har man bland annat workshops om vilken nytta man kan ha av robotar i vardagen. En robot kan, bland mycket annat, hjälpa till vid matning, läsa upp nyheter och plocka upp saker från golvet. Man håller även på att testa ett mobilt trygghetslarm som fungerar utanför bostaden och en ny rollator som ger större säkerhet och är lättare att bromsa.
På Skaraborgs Hälsoteknikcentrum används även simulering i äldredräkt som en del i utbildningen för alla sjuksköterskestudenter för att öka deras insikt och förståelse för äldre. Detta moment är även tillgängligt för allmänheten och Catharina Gillsjö hälsade oss välkomna att hälsa på. Något som vår förening förstås hakade på och vår medlemsansvariga, Margareta Wetterberg, informerade om att det vid nästa medlemsmöte kommer att finnas listor att skriva på om man vill följa med på ett besök hos SHC.

Efter denna spännande föreläsning tackade Margareta Wetterberg Catharina med en speciellt skriven limerick och en bok. Hon påminde även om årsmötet 27 februari, samt om medlemsmötet 13 mars då Stickan Elvis Carlsson bjuder på musik och film om Elvis.

Mötet avslutades sedan med kaffe och goda semlor samt lottdragning.

Text och bild Annica Henriksson