Utmed ån Ösan vid Åkleby mellan Fjället och Ulvåker

Det var en stor skara seniorer som slöt upp på SPF Seniorerna Skövdes Naturvandring med Ingvar Fredriksson som guide, när vandringen gick utmed ån Ösan vid Åkleby mellan Fjället och Ulvåker.

Detta var februari månads vandring. Naturvandringarna återkommer varje månad och syftet med vandringarna är att ge seniorer möjlighet att komma ut i naturen, uppleva det som årstiden erbjuder och få en ökad naturkunskap som leder till rikare naturupplevelser. Därtill får man komma ut till platser dit man normalt inte kommer, denna dag till Ösan.

Snösmältningen har lett till rikliga flöden i Ösan. Längs ån vid Åkleby växer rikligt med lövskog med både hassel och al, klibb- och gråal, båda aktiva med öppna hängen som sprider frömjöl. Vinden hade fällt en klibbal och blottat dess rötter, så att Ingvar kunde visa alens rotknölar som förser trädet med kväve. Att alen får kväve ur rotknölarna har lett till att den kan fälla sina blad gröna, medan andra som tar kvävet från luften tappar sin färg.

Vid åkanten var växter som svalört, harsyra och fryle i startgroparna för vårens race. Men det som tilldrog sig mest intresse idag var ändå strömstaren. Denna tuffa svartbruna fågel med sitt vita bröst, stor som en koltrast, som oförväget dyker ner i det kalla strömmande vattnet på jakt efter föda. Den livnär sig på insektslarver och husmaskar som den finner på åns botten. Idag såg vi två strömstarar, som var mycket villiga att visa upp sig för naturvandrarna, till vår stora glädje.

Det blev också naturfika vid den brusande ån på nedfallna träd - mossbeväxta och inbjudande. Vid Åkleby finns också en kulturhistorisk skatt – Sörbylunds kraftstation, som anlades år 1893, för att ge el till Sörbylunds gård ca 3 km bort. Det var ett av de allra första elektriska kraftverken i Sverige. Då, i elektrifieringens barndom, gav den kraft till elektriska maskiner, som tröskor, och till belysning på gården. Då räckte elen till femhundra abonnenter, numera får sex abonnenter sin el härifrån.

Hela damm- och kraftverksbygget är imponerande med sin vackra fackverksbro och sitt röda lilla kraftverkshus med vit snickarglädje. Nästa Naturvandring med SPF Seniorerna Skövde är den 20 mars till Paradissjön.

Text och bild inskickat av Jan Eric Fasth