Mellomkvarnsbäcken 1 mars

Den värmande vårsolen hade på vårmånadens första dag lockat ett tjugotal seniorer att ladda sin ryggsäck och följa med på SPF Seniorerna Skövdes Naturvandring med Ingvar Fredriksson. Dagens vandring var förlagd till Mellomkvarnsbäckens sträckning mellan Kultomtens ridskola och Ingebrotomten, som är etapp 3 av Trädgårdsstaden.

Vattnet i Mellomkvarnsbäcken kommer från Blängsmossen på Billingen och rinner sedan till Linoljedammen (numera omdöpt till Kvarnsjön). Det är nu bäcken får namnet Mellomkvarnsbäcken, ett naturligt namn då den här flyter mellan två kvarnar; Den övre vid Linoljedammen och den nedre vid Kvarngården, för att därefter rinna ut i Ösan. Här vid Kultomten är bäckens flöde långsamt och meandrerande på den relativt plana marken. Lövträd omger bäcken, främst alar, både klibbal och gråal, vars violetta hängen och knoppar börjar svälla av vårljuset.

Men detta område är framför allt bäverns rike, med flera bäverbyggda dämmen längs med bäcken och hundratals träd fällda, främst björkar och aspar. Alen smakar inte så bra så den ratas av bävern. Vår guide Ingvar Fredriksson, berättade att ett bäverpar bygger en damm och skapar sedan en bäverhydda vars ingång är under vattenytan. I hyddan bor föräldrarna med både sina års- och fjolårsungar, totalt 8-12 individer. Hyddan inrättas med sov- respektive matkammare, belägna ovanför vattennivån ingrävda i bäcksbrinken. Maten, vintertid när isen är frusen, utgörs av ett förråd av grenar nedstuckna i dammens botten, vilka hämtas in till matkammaren och äts, dvs bara barken äts.
Bävern jagades för sitt bävergäll, ett eftertraktat sekret som användes både till medicin och brännvinskrydda. Den sista bävern dödades i Sverige för 150 år sedan - arten var utrotad. För 100 år sedan inplanterades ett par från Norge och deras avkomma utgör nu den bäverstam som finns i Sverige. Fridlysning har gjort att stammen snabbt kunnat föröka sig och nu finns 100 000 djur och de jagas åter.

Efter denna vandring i bäverriket var vi djupt imponerade av bäverns enorma arbete med trädfällning och dammbyggen. Då var det skönt att slå sig ner i en solbelyst glänta i de intilliggande ridhästarnas hage och njuta av ryggsäckens välsmakande naturfika i vårsolen. Flera seniorer vittnade om vårtecken; lärkan har kommit, hackspetten trummar och minsann också någon enstaka blåsippa. Invid den soliga gläntan gladde vi oss åt hasselns lilla röda blomma och frömjölsstinna hängen.
Detta var ännu en upplevelserik naturvandring med Ingvar.

Nästa tillfälle bjuds den 29 mars, då till Odensåker.

Text och bild Jan Eric Fasth