Sista naturvandringen för i år

Årets sista Naturvandring i SPF Seniorerna Skövde, med Ingvar Fredriksson som guide gick till Vallersjön på Nordbillingen. Den högt belägna Vallersjön ligger 246 m.ö.h och är en fin badsjö sommartid, men var nu tillfrusen och snötäckt.

Redan när vi parkerat och billjuden tystnat gjorde Ingvar oss uppmärksamma på tystnaden. Här uppe långt från trafikerade vägar och stadsbrus kan man finna tystnaden, som denna dag förstärktes av det ca 15 cm tjocka snötäcke som täckte marken och träden. En tystnad som det är omöjligt att uppleva i det urbana samhället. Det vita vinterlandskapet med sin mjukhet och renhet tilltalade också det estetiska sinnet. Ömsom var det bara gråtoner, men ibland ljusnade det när en blå himmelsflik lät den bleka solen ljussätta landskapet. Det var i denna vintermiljö som SPF Seniorerna gav sig ut på naturvandring runt Vallersjön.

Snön döljer och snön avslöjar. Markens alla växter är dolda men de många djurspåren avslöjar en livlig aktivitet i skogen, rådjur, räv och hare men även den lilla skogsmusen har hoppat fram i snön och sedan försvunnit osynlig under snötäcket, bara hålet i snön avslöjar dess existens i det subnivala rummet under snöytan. Sub är under och nival är snö på latin.

Växter som sticker upp ur snön och som fortfarande har sina frön kvar kallas för vinterståndare. De sprider sina frön vintertid, ibland med hjälp av fåglar. Idag såg vi skräppa, älgört och johannesört som utgör en matreserv för övervintrande fåglar. Men det var bara domherren som uppenbarade sig för oss idag. Men under en björk låg massor av frön på snön och avslöjade att någon flock fåglar kalasat på björkfrön.

 Ekorren äter de näringsrika hanblommorna av gran och knipsar av ca 10 cm långa granbitar som den lämnar på marken. Att kunna läsa spåren i naturen är en av de intressanta saker man lär sig med Ingvar som guide. Ökad kunskap ger ökad upplevelse men också ökad förståelse för hur ekosystemen hänger samman och människans roll på vår planet.

Detta är nu det tionde året som Ingvar har guidat intresserade SPF Seniorer med sina Naturvandringar. De är synnerligen uppskattade av nyfikna seniorer oavsett årstid och utflyktsmål. Dessutom blir det både naturvitaminer och en gemytlig stund med naturfika, som idag vid Vallersjöns strand.

Text och foto är inkommet från Jan Erc Fasth