Avslut på höstterminen för Tai Chi för bättre balans

     SPF Seniorerna Skövde har haft avslutning av sin hälsofrämjande aktivitet Tai chi för bättre balans, både i föreningslokalen Galathea och via Zoom. Samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV) innebar att deltagare från hela landet kunde vara med då Tai chi erbjöds på distans med Zoom.  

     Att ha kul tillsammans är en viktig ingrediens medan vi glider runt på golvet med våra välkoreograferad steg som liknar en dans. Samtidigt förbättras balansen genom det viktiga konceptet att ha koll på när kroppsvikten flyttas från ena foten till den andra.

    Det har varit ett 30-tal som har tränat tai chi, där ett 10-tal var i fortsättningsgruppen via Zoom. Nu i februari kommer det även att finnas en fortsättningsgrupp på Galathea där vi lägger till fler rörelser och njuter till fullo. Försämrad balans tillhör normal åldrande, varför det är viktigt att förebyggas eftersom fallolyckor belastar vården samt orsakar mycket lidande.

    Den tai chi som tränas heter på originalspråket ”Tai Chi for Arthritis” och togs fram på 1990-talet i Australien av Dr Lam på Tai Chi for Health Institute med målet att minska smärta och stelhet bland artrospatienter. Studier visade att samma tai chi-sekvens var väldigt effektiv på att minska fallolyckor bland årsrika. Idag tränas denna tai chi i större delar av världen lika mycket för fallförebyggande som för smärtlindring. I Skövde tränas det endast för fallförebyggande – för bättre balans.

     Det som ger samtliga tai chi-stilar samma hälsofördelar är s.k. ”Tai chi-principer”, där en utav dessa är just att vara medveten då kroppsvikten flyttas från ena foten till den andra. Tai Chi förbättrar styrka, flexibilitet, balans och är lågintensivt. Med andra ord är tai chi bra för sinne, kropp och själ – risken är stor att det ger bättre hälsa och man känner sig glad och nöjd med livet. En fördel är att det går att träna varsomhelst närsomhelst och utan utrustning.

     Många deltagare ser framemot att kunna träna i Rhododendrondalen till sommaren för att uppleva träning ute i naturen – en upplevelse som ledaren Myra Lehmann starkt rekommenderar efter 30 års tai chi-träning.

Text och foto: Myra Lehmann