7 nov Torbjörn Forsell

På SPF Seniorerna Skövdes senaste medlemsmöte fick publiken en nyttig lektion i vad vi bör tänka på i trafiken. Torbjörn Forsell, vd för Kinnekulle Ring, har lång erfarenhet av att jobba med trafiksäkerhetsfrågor och gav oss många kloka råd.
- När ska man sluta köra bil?, frågade han publiken och fick det rätta svaret att det gör man när ens barn eller vänner säger att det är dags att lägga nycklarna på hyllan.
Han pratade även om olika faktorer som påverkar körförmågan, bland annat fysiska och psykiska sjukdomar, syn och reaktionsförmåga.
- Åldern spelar egentligen ingen roll, det är den fysiska statusen som avgör, menade han.
Att vara nykter vid ratten är väl självklart för de flesta men Torbjörn kunde berätta att det är vanligare än man tror - även bland "vanligt folk". Han menade att det gäller att ha civilkurage om man märker att någon som är påverkad sätter sig vid ratten.
- Ta bilnycklarna, var hans uppmaning till publiken.
Han pratade även om hur viktigt det är att hålla rätt hastighet för att minska olycksrisken. Som exempel berättade han att han ofta kör E20 de cirka 4 milen mellan Mariestad och Götene. Där sker många farliga omkörningar med risk för frontalkollisioner.
- Om man kör sträckan i 95 km/h istället för 85 km/h skiljer det 1 minut så det finns ingen anledning att riskera sitt eget eller andras liv för att man är stressad, menade han.
- Körkortet är ingen rättighet, det är en förmån att leva upp till, avslutade han sin föreläsning och tog sedan upp dragspelet och bjöd på musik medan medlemmarna njöt av kaffe och goda kakor.
Ordförande Ann-Katrin Jönsson tackade slutligen Torbjörn Forsell med en bok av vår egen limerickförfattare Sven-Åke Sonesson.
På nästa medlemsmöte den 28 november blir det musikunderhållning av Bo och Tina Frid som bland annat bjuder på adventssånger.

Text och bild Annica Henriksson