26 september Bo Sunnefeldt

Bo Sunnefeldt var inbjuden föredragshållare till SPF Seniorerna Skövdes andra medlemsmöte i Götasalen på Högskoleområdet. Bo Sunnefeldt är en person som hittills gått under programgruppens radar, men som nu verkligen fängslade den seniora publiken med intresse och nyfikenhet på historiska händelser. Föredraget hette ”Nya Sverige - vår första koloni”, en för många okänd del av Sveriges historia.

Det var år 1638, under drottning Kristinas tid mitt under det pågående 30-åriga kriget, som Sveriges starke man Axel Oxenstierna lockades att tillsammans med holländska handelsmän anlägga en koloni vid Delawarefloden i syfte att tjäna pengar till statskassan. Det rådde en kolonifeber i Europa och fransmän, holländare och engelsmän var de mest framgångsrika. Man förhandlade men Delawareindianerna, lenapestammen, om att köpa mark och anlade Fort Kristina. Tobak var en vara som blivit populär under 30-åriga kriget och som man skulle odla i kolonin och skeppa till Sverige och, trodde man, tjäna mycket pengar på.

Bo Sunnefeldt, som själv besökt Nya Sveriges område, berättade om alla de vedermödor som mötte kolonisatörerna, dels de långa svåra resorna dit och stridigheter med - inte indianerna - utan holländare och engelsmän. Under 17 år försökte man att etablera en koloni, som skulle inbringa pengar, men som år 1655 erövrades av holländarna och Sveriges era som kolonialmakt var över för tillfället. Trots den korta perioden finns än idag minnesmärken kvar i staden Wilmington, bl.a. gatunamn och kyrkobyggnader, men framförallt i stadsvapnet som är blågult.

Bo Sunnefeldt är en god berättare, men också en vittberest äventyrare som säkert har många fler spännande berättelser för en publik som uppskattar ”bildningsföredrag”.

Under fikat informerade Friskis & Svettis om sin verksamhet och sin filosofi att erbjuda lustfyllda, lättillgängliga aktiviteter med hög kvalité för alla, för friskare kropp och ökat välmående. Det finns Seniorjympa, jympa soft, mm. Alla rörelser anpassar man efter sin egen förmåga.

Nästa medlemsmöte är den 17 oktober.

Text och bild Jan Eric Fasth