Tidigt vårbesök i Rhododendrondalen

Deltagarna i SPF Seniorerna Skövdes ”Stavgång med Inger” har bytt de grova vinterkängorna mot de lättare vår- och sommarskorna, ett tydligt tecken på tron att vinterns tid nu är förbi. Detta och andra vårtecken kunde deltagarna notera på sin stavgång till dagens mål, Rhododendrondalens grillplats.

Med start vid Billingehovsparkeringen bjöd vägen upp mot Ekängen och Dälderna på flera långa pulshöjande backar. Påhejade av de nyanlända sjungande bofinkarna och en tidig taltrast, gick det lättare även i uppförsbacken. Även på marken noterade stavgångarna vårtecken som den gula vintergäcken och de mångfärgade krokusarna.

Vi passerade genom ett av Skövdes finaste bostadsområden, det kuperade Källtorp med sina radhus i gult tegel. Eftersom en av stavgångarna varit Skövdebostäders byggledare för området, fick vi veta att det byggdes åren 1999–2000. Ännu återstod några pulshöjande backar innan vi nådde fram till Rhododendrondalen, som de senaste åren har fått en upprustning för att erbjuda kommuninvånarna ett stadsnära parkliknande fritidsområde med grill- och fikaplatser i en unik miljö. Här strålade de båda stavgångsgrupperna samman för gemensam rast och naturfika med gemytligt småprat om parkens skapare Karl Magnusson Han dog 1961, men som några av deltagarna hade minnen av att han också kallades ”Krösa-Kalle” för att han ville att arbetslösa skulle ut i skogen och plocka lingon. Sylten var ju ett allmänt viktigt tillbehör till flera rätter av husmanskost. Samtalstonen stegrades emellertid när neddragningen av SLA till tredagarstidning kom på tal. Här yttrades ett allmänt missnöje från de seniora stavgångarna som är vana vid att sex dagar i veckan prassla med tidningen vid frukostbordet och ta del av ortens händelser. De vill ha kvar sin sexdagarstidning! Hemvägen bjöd på medlut och var lättgången. Ett ytterligare vårtecken i form av en blommande pestskråp fick vi också se, innan vi var tillbaka på Billingehovsparkeringen och den efterföljande sköna stretchen. Det blev ännu en fin motionstur på 5–6 km för ”Stavgång med Inger”, som träffas nästa gång den 8 april. Text och bild inskickad av Jan Eric Fasth