Gläntan i Skogsro var målet för SPF Seniorerna Skövdes ”Stavgång med Inger”

Gläntan i Skogsro var målet denna dag.
Skogsro ligger i Södra Ryd, längst bort på Västra Skogsrovägen där den svänger åt höger. Vägen har fått namn efter den bondgård som låg där innan Södra Ryd befolkades och blev en del av miljonprogrammet för nya bostäder.

Det blev som vanligt två stavgångsgrupper, en snabb och en inte fullt så snabb, som tog vägen förbi Karstorpssjön, där nu isen har öppnat sig för gäss och andra tidiga sjöfåglar. Den snabba gruppen hade turen att få syn på årets första bofink, vårens trogna budbärare.

Stavgången gick vidare under väg 26 in på en stigslinga i Rydsskogen. Här formerade sig stavgångarna i gåsmarsch, på ett led, längs den bruna snöfria stigen kantad av snöpudrat blåbärsris genom den höga tallskogen. Kylan härskade ännu i marken och gav ett stadigt underlag för stavgångarna.

Väl genom skogen öppnar sig en solig glänta, en plats där en liten jänta sprang och lekte som barn hos sin morfar. Detta har berättats av en av stavgångarna vid ett tidigare besök här. Idag värmde vårsolen stavgångarna som slog sig ner vid den kvarstående tallen och njöt av rasten och det välsmakande naturfikat.

Rydsskogen är ett fantastiskt friluftsområde som genomkorsas av breda människostigar och smala djurstigar, pulshöjande backar och slät mark, avskärmad från omgivningens billjud.

När vi kom tillbaka till startpunkten hade vi tillryggalagt 6–7 km. Då är det skönt att avsluta med att stretcha de varma musklerna och ge sig själv en belåten klapp på axeln för dagens hälsorunda.

Nästa ”Stavgång med Inger” är den 25 mars.  Text och foto inskickat av Jan Eric Fasth