Vad är det som får ett gäng seniorer att frivilligt ge sig ut i kyla, blåst och "regnsnö"?

Våren hade än en gång fått ge vika för vintern när deltagarna i SPF Seniorerna Skövdes ”Stavgång med Inger” samlades på Billingehovsparkeringen denna dag.
Inger hade funnit ett nytt mål för dagens stavgång, grillplatsen vid Käpplundaskolan.

Stavgången började i medvind genom Ulveket, vidare förbi Däldernas kapell, längs Ekängsvägen bort till Käpplundasjön. Här tog motvinden vid och följde oss fram till dagens mål. Vad är det som får ett gäng seniorer att frivilligt ge sig ut i kyla, blåst och regnsnö?

Hemma finns ju värmen och bekvämligheterna. Jo, skälen är många: Det första är dagsljuset, som trots det gråa vädret alltid är starkare utomhus och som påverkar humöret redan när vi samlas inför stavgången. Kanske att det också ger några D-vitaminer som stärker benstommen.

Det andra är att de taktfasta stegen ger stötar i benstommen och sänder signaler till cellerna att bygga mer benstomme - nyttigt för seniorer. För det tredje innebär stavgången i motluten definitivt en ökad puls och det syresatta blodet rusar runt i kroppen och ger en behaglig värme.

Det blir även en ökad syretillförsel till hjärnan, vilket lär motverka en del typer av glömska.

Ett fjärde skäl är de gemytliga småsamtalen under stavgången och fikarasten - en viktig social trivselfaktor.

Väl framme vid den sportlovslediga skolans grillplats smakade det mycket gott med naturfikat innan vi ”stavade” de sista kilometrarna tillbaka till startpunkten.

Då, efter 2 timmar och 6-7 km stavgång, är man mycket nöjd med sig själv, och med rosor på kinderna och massor av energi i kroppen ser man redan fram emot nästa ”Stavgång med Inger” den 19 februari.  

Text och bild inskickat av Jan Eric Fasth