Stavgång med Inger på Norrmalm 2024-01-29

Deltagarna i SPF Seniorerna Skövdes ”Stavgång med Inger” samlades på Billingehovsparkeringen för att få veckans motionspass under de två timmar och 6–7 km långa stavgången.

      Denna gång valde Inger sandade gångvägar med målet Kungsvägsparken. Det blev två grupper, en snabb och en något mindre snabb. Den första delen av sträckan förbi Frostaliden och bakom COOP och upp till Elins Esplanad kändes som ren uppvärmning.

     När vi kom in på den långa Mariebergsgatan och det gamla Norrmalm kändes vibbarna från det historiska Skövde, då Marieberg vid sekelskiftet 1900 var en egen fristående och oplanerad förstad. Men i den då snabbt expanderande staden kom egnahems- och villabebyggelse att växa i denna stadsdel och många av husen står kvar än idag.

     Fast de över hundraåriga husen är blandade med senare generationers moderna småhus. Detta skapar charmen i Norrmalm, som vi stavgångare kan njuta av samtidigt som vi motionerar. En trevlig händelse inträffade när den seniora stavgångargruppen passerade Norrmalmsskolan, då stod eleverna vid staketet och taktfast hejade fram gruppen, som att det vore målgång i Vasaloppet. Ja, målgång var det för att i Kungsvägsparken, mellan Gustav Adolfsgatan och Karl Johans gata, var det tid för rast och naturfika.

    Tillbakavägen följde grupperna Gustav Adolfsgatan och sedan längs med Vadsbovägen tillbaka till Billingehov och den avslutande sköna stretchingen. Dagens pass är avklarat, stavgångarna är både nöjda och belåtna med sin prestation på måndagsförmiddagen och ser fram emot nästa ”Stavgång med Inger” den 6 februari.  (Tror att rätt datum för en måndagspromenad är 5 februari/redaktörens inlägg)

Text och foto inskickat av Jan Eric Fasth