Studiebesök flygmuseet

Den 20 september åkte vi till Söderhamn för att besöka flygmuseet på F 15

  • Gruppen samlad utanför museet

SPF Seniorerna Arbrå genomförde höstens första studieresa genom att besöka flygmuséet i Söderhamn. Dagen inleddes med lunch på Funemässen och sedan fick vi en guidning på muséet av Roland Hultqvist och Karin Larsson. När F15 lades ned 1998 insåg några flygentusiaster att det fanns mycket som borde räddas till eftervärlden och redan 1999 kunde muséet öppnas. Därefter har muséet växt i omfattning och utvecklats mycket.

Muséet drivs helt av ideella krafter och ända lyckas man ha öppet alla dagar utom måndagar. Intresset att besöka är stort – 2022 hade man 14 000 besökare. Förutom de flygplan som funnits på F15 finns bl a levandegjorda miljöer från flygledning och sjukstuga. Där kan man också se den helikoperkuvös som söderhamnarna samlade in pengar till för att transportera för tidigt födda till större sjukhus.

En Viggen flygsimulator finns att hyra in sig i för den som vill känna hur det känns att flyga ett stridsflygplan. En lämplig present att ge till den som redan har allt utom denna upplevelse!

Flera grupper väntade på att få guidning och vi avlutade med en kopp kaffe i caféet. Man kan inte låta bli att imponeras över det ideella arbete som läggs ned för att allmänheten ska kunna ta del av den här delen av Söderhamns historia. Vår duktige guide uttryckte viss oro för hur bemanningen ska kunna lösas i framtiden eftersom de ideella krafterna bli allt äldre.